Ministrul rus al Sportului aduce acuzații grave SUA: Au fabricat jurnalele privind dopajul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Jurnalele scrise de Grigori Rodcenkov, aflat la originea scandalului de dopaj în sportul rus, au fost fabricate în Statele Unite, a afirmat vice-prim ministrul rus Vitali Mutko.

”Sunt absolut convins că aceste jurnale personale au fost scrise în timpul sejurului său de șase luni în Statele Unite, ele au fost corectate și modificate pentru a corespunde anumitor fapte”, a denunțat Mutko într-un interviu acordat canalului de televiziune rus NTV, duminică seară, cu câteva zile înainte de decizia pe care CIO trebuie să o ia în privința participării sau nu a Rusiei la următoarele Jocuri Olimpice de iarnă.

Refugiat în Statele Unite, Grigori Rodcenkov, ale cărui dezvăluiri au declanșat o vastă anchetă asupra dopajului instituționalizat al sportivilor ruși, ”este astăzi o unealtă inteligent utilizată împotriva Rusiei”, a asigurat fostul ministru al Sportului, al cărui nume este citat de nenumărate ori în aceste jurnale.

”Admitem că toată lumea era coruptă în acea epocă. În acest caz, să admitem și că sistemul (antidoping) a eșuat” în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă organizate la Soci în 2014, a declarat Mutko.

Aceste acuzații intervin în momentul în care Comisia executivă a Comitetului Internațional Olimpic urmează să se reunească între 5 și 7 decembrie pentru a decide participarea sau nu a Rusiei la JO de iarnă de la PyeongChang în februarie 2018.

Jurnalele personale ale fostului director al laboratorului antidoping din Moscova fac parte ”din elementele importante cu valoare de probă” în ampla anchetă asupra sistemului de dopaj din Rusia, a declarat CIO într-un comunicat pe 27 noiembrie.

CIO a indicat și că nu crede că aceste pagini au fost scrise recent sau că în acea vreme dr. Rodcenkov ar fi deformat adevărul.

Rusia, care a emis un mandat de arestare internațional împotriva lui Grigori Rodcenkov, l-a acuzat deja pe fostul director al laboratorului antidoping că ar fi dopat personal sportivii ruși și că ar fi ”manipulat” testele antidoping de la Soci.

Vineri, Mutko a denunțat și ”o tentativă de a prezenta Rusia drept o axă a răului”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...