/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

Contracte de stagiu și vouchere. PAS a propus soluții pentru problema locurilor de muncă destinate tinerilor

missing
04 decembrie 2017, ora 16:09

Instituirea contractului de stagiu – Contractul de stagiu va fi un tip nou de contract, diferit de contractul de muncă și contractul de voluntariat, care va oferi tinerilor oportunitatea de a face un stagiu de practică plătit, oficial, iar companiilor le va da șansa de a lua tineri la stagiu fără a fi nevoie să achite impozite. Contractul de stagiu scutește angajatorul și stagiarul de plata impozitelor și taxelor aferente angajării unui tânăr pe durata contractului de stagiu. Salariul minim plătit stagiarului va fi echivalentul salariului minim net stabilit de către legislația în vigoare. Durata contractului de stagiu se propune să fie de cel puțin 2 luni și de cel mult 3 luni. Contractele de stagiu vor putea fi încheiate între 15 mai și 15 septembrie. Pe durata stagiului tinerii vor lucra nu mai puțin de 20 de ore pe săptămână. Eligibili pentru încheierea unui contract de stagiu vor fi tinerii cu vârsta între 16 și 23 de ani, încadrați în procesul de studiu sau cei care au absolvit studiile cu cel mult 3 luni înainte de începerea stagiului de practică.

Implementarea unui program de vouchere pentru stagiu – Scopul programului de vouchere este să acopere cheltuielile companiilor asociate recrutării, salarizării și instruirii unui stagiar și să motiveze tinerii să urmeze stagii de practică în domeniul în care își fac studiile sau în domenii conexe. Voucherele vor fi destinate studenților la licență și elevilor din colegii. Valoarea voucherului va constitui 2500 de MDL pe lună, dintre care 1000 de MDL neimpozabili îi vor reveni stagiarului, iar 1500 MDL – companiei. Vor putea beneficia de voucher tinerii care vor avea rezultate academice bune și vor identifica un stagiu de practică de sine stătător într-o companie care întrunește criteriile de eligibilitate.

Lansarea unui fond pentru susținerea start-up-urilor – Se propune crearea unui fond anual de 1 milion de EUR pentru acordarea granturilor pentru tinerii antreprenori, valoarea maximă a unui grant constituind 10.000 EUR. Anual vor beneficia de susținere cel puțin 100 de afaceri noi.

Crearea serviciilor de orientare în carieră în instituțiile de învățământ general, profesional și superior – Este necesară salarizarea suplimentară a psihologilor și instruirea acestora în vederea prestării serviciilor de orientare în carieră. Responsabilitățile adiționale vor include instruirea și informarea elevilor și studenților, organizarea evenimentelor de orientare în carieră în instituție, stabilirea parteneriatelor cu organizațiile comerciale și necomerciale din localitate pentru a asigura oportunități de stagiu, oferirea asistenței în planificarea parcursului profesional etc.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram