Veaceslav Negruță: PD intenționează să „racordeze” legislația penală la „furtul miliardului”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Proiectul de lege, elaborat de ministerul Justiției la inițiativa Partidului Democrat, care prevede decriminalizarea unui șir de infracțiuni cu caracter economic, urmărește alte scoprui decât cele declarate. Potrivit ex-ministrului Finanțelor, Veaceslav Negruță, Partidul Democrat intenționează să „adapteze” Codul Penal la „furtul miliardului”.

Vorbind despre raportul Kroll 2 privind investigarea furtului miliardului de dolari din sistemul financiar-bancar moldovenesc și proiectul de lege cu privire la eliberarea de răspundere penală pentru infracțiuni, inclusiv din domeniul creditării și administrării bancare, elaborat de ministerul Justiției, analistul economic declară că totul se face în interesul celor vizați de ancheta internațională a acestui furt, care a dus „faima” Republicii Moldova în întreaga lume.

„Kroll 2: cum credeți, ce apare mai întâi: raportul kroll 2 (fie și cel redactat), sau legea făcută de ministrul Justiției, prin care se propune noi temeiuri pentru eliberarea de răspundere penală pentru infracțiuni, inclusiv din domeniul creditării, administrării bancare, încălcarea drepturilor acționarilor?”, a scris Negruță pe o rețea de socializare.

În context, ex-ministrul Finanțelor l-a citat pe speakerul Andrian Candu care a spus că „de la proiect și până la lege adoptată e o procedură lungă și ar putea să arate altfel decât a fost propusă”.

„Dar se știe că proiectele semnate de Candu se adoptă și „peste noapte” (exemplul legii amnistiei sau a „cetățeniei contra investiții” din decembrie 2016). Impresia rămâne aceeași: în ultimul timp legile sunt scrise în interesul și de cei vizați în raportul kroll…Kroll 2 „se redactează” coordonat, astfel ca să nu apară înainte ca beneficiarii și miliardele să fie ‘în siguranță'”, mai spune Negruță.

„Ca să fie clar pentru cine se fac modificările date”, Negruță a făcut referire la prevederile Codului Penal, care spune că „legea penală care înlătură caracterul infracțional al faptei, care ușurează pedeapsa ori, în alt mod, ameliorează situația persoanei ce a comis infracțiunea are efect retroactiv, adică se extinde asupra persoanelor care au săvârșit faptele respective până la intrarea în vigoare a acestei legi, inclusiv asupra persoanelor care execută pedeapsa ori care au executat pedeapsa, dar au antecedente penale”.

Inițiativa privind decriminalizarea crimelor economice a fost înaintată de Partidul Democrat. Ulterior, ministerul Justiției a elaborat un proiect de lege care prevede pedeapsa atenuantă în anumite articole, precum și posibilitatea unui „acord de pace” cu statul în mai multe prevederi ale Codului Penal.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...