/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

10 principii recomandate de Transparency International pentru a elimina corupţia în întreprinderile de stat

missing
04 decembrie 2017, ora 13:50

Astfel, notează Transparency International Moldova, comparativ cu alte companii, întreprinderile de stat au riscuri specifice de corupţie atât din cauza apropierii lor de guverne şi de funcţionarii publici, cât şi a proporţiilor activelor şi serviciilor pe care le controlează. Există probleme ce ţin de conflicte de interese dacă decidenţii oferă contracte persoanelor apropiate sau dacă politicienii cred că pot folosi banii generaţi de întreprinderile de stat în scopuri personale.

Unele din cele mai mari scandaluri de corupţie în care au fost implicate întreprinderile de stat, atestă riscuri mari cu care se confruntă acestea. Spre exemplu, în Brazilia, compania petrolieră de stat Petrobras a fost în centrul unui scandal de corupţie legat de plăţi ilegale partidelor politice şi mituire, cauzând prejudicii economice enorme şi afectând viaţa politică şi socială a ţarii. În Uzbekistan, gigantul de telecomunicaţii Telia a fost amendat pentru mituirea afacerilor cu 965 mil. dolari SUA.

Transparency International a efectuat cercetări pentru a identifica cele mai importante căi de prevenire a corupţiei în întreprinderile de stat, consultând opiniile şi recomandările reprezentanţilor companiilor de stat, a cadrelor universitare şi a experţilor în guvernare din întreaga lume. Au rezultat 10 Principii anticorupţie pentru întreprinderile de stat – un ghid care încurajează şi ajută întreprinderile să implementeze programe anticorupţie bazate pe cele mai bune standarde şi practici de integritate şi transparenţă.

Cea mai eficientă cale de a preveni corupţia la întreprinderile de stat este transparenţa, – unul din principiile de bază anticorupţie… Întreprinderile de stat ar trebui să fie repere ale integrităţii şi transparenţei” a declarat Delia Ferreira Rubio, preşedinta Transparency International.

Consiliile de administraţie şi conducătorii întreprinderilor de stat, susţinuţi de toţi angajaţii, ar trebui:

1. Să aplice cele mai înalte standarde de etică şi integritate;
2. Să asigure buna guvernare şi supravegherea aplicării programului anticorupţie;
3. Să fie responsabili faţă de părţile interesate prin transparenţă şi raportare publică;
4. Să se asigure că politicile şi procedurile de resurse umane susţin programul anticorupţie;
5. Să aplice programul anticorupţie în baza unei evaluări aprofundate a riscurilor;
6. Să implementeze politici şi proceduri detaliate pentru a contracara riscurile-cheie de corupţie;
7. Să gestioneze relaţiile cu persoanele terţe, asigurându-se că acestea aplică standarde anticorupţie echivalente cu cel al întreprinderilor de stat;
8. Să utilizeze comunicarea şi instruirea pentru a încorpora programul anticorupţie în cadrul întreprinderilor;
9. Să ofere consiliere sigură şi accesibilă, precum şi canale de avertizare;
10. Să monitorizeze, evalueze şi perfecţioneze continuu implementarea programului anticorupţie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram