Deputat român: UE ar trebui să combată și propaganda lui Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nu doar propaganda rusească, ci și cea locală, promovată prin media controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, ar trebui combătută prin intermediul finanțării acordate de Uniunea Europeană, susține deputatul român Matei Dobrovie.

Dobrovie a comentat astfel decizia Uniunii Europene, de a aloca, în premieră, în bugetul anual pentru 2018, o sumă de 4,9 milioane de euro care va fi folosită pentru combaterea dezinformării și a știrilor false. Unul dintre destinatarii asistenței este Republica Moldova.

„Ironie totală. Cu doar puțin timp înainte puterea de la Chișinău producea o dezinformare de toată frumusețea legată tocmai de asistența financiară europeană, ce ar urma să fie vărsată fără condiționalități politice și tehnice”, a comentat Dobrovie, făcând referire la declarațiile Comisarului pentru Politica Europeană de Vecinătate, Johannes Hahn, care a anunțat semnarea Memorandumului de Înțelegere cu Guvernul Republicii Moldova, document care prevede îndeplinirea de către guvernul de la Chișinău a 28 condiționalități în schimbul oferirii de asistență financiară din partea UE.

„Presa controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc și PD a anunțat că simpla semnare a Memorandumului înseamnă acordarea unei primei tranșe din asistența financiară oferită de UE. Știrea s-a ”rostologlit” rapid și în câteva publicații independente de la Chișinău, a fost preluată inclusiv de ziare finanțate de la București, a devenit virală pe rețelele de socializare. Și nu a lipsit nici de pe site-ul oficial al guvernului R. Moldova. Declarațiile oficialilor UE și documentele emise la Bruxelles au devenit ținta manipulării trusturilor de presă”, a specificat deputatul român.

El a dat exemplul propagandei întâlnite în media rusești, de unde s-ar inspira instituțiile de presă controlate de Plahotniuc.

„În concluzie, UE trebuie să combată nu doar propaganda rusească în R.Moldova, dar și dezinformarea + știrile false propagate de oligarhii locali în Republica Moldova. Altfel banii vor fi risipiți sau mai rău alocați tocmai celor care produc fake news”, a subliniat Matei Dobrovie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...