11:24:37 20.04.2024
Stiri

OPINIE // „Președinta PAS comite patru gafe MONUMENTALE care pot să-i fie fatale. De îndată ce vine vorba de Unire, își iese din țâțâni”

Politică 04.12.2017 12:40 Vizualizări2750 Autor: Ziarul National
OPINIE // „Președinta PAS comite patru gafe MONUMENTALE care pot să-i fie fatale. De îndată ce vine vorba de Unire, își iese din țâțâni”


Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, este taxată pentru faptul că l-a atacat pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, care în ultima perioadă a trecut de mai multe ori Prutul pentru a promova Unirea celor două state românești.

Totul a pornit de la declarația Maiei Sandu precum că Traian Băsescu nu are nici un plan privind reunirea. „Nu-i prima dată când Maia Sandu se arată reticentă, delicat vorbind, față de idealul Unirii celor două state românești. În luna septembrie, bunăoară, susținea că UE nu va permite României „să înghită” R. Moldova, iar „unirea nu poate fi impusă aşa cum s-a întâmplat altădată”. Afirmațiile ei au stârnit o furtună de proteste în mass-media și pe rețelele sociale. Este simptomatic că Maia Sandu, oriunde merge, se întoarce în același loc și calcă strâmb. De îndată ce vine vorba de Unire, își iese din țâțâni”, este de părere analistul politic Petru Bogatu, într-un editorial publicat pe deschide.md.

Acesta admite că Maia Sandu „ar putea să aibă boală pe Băsescu”, care a tachinat-o rău de tot în câteva rânduri. „I-a reproșat liderului PAS, de exemplu, că denigrează R. Moldova la forumurile internaționale la care participă, distorsionând situația reală și, astfel, dând apă la moară Rusiei. Și pe urmă, PUN, girat de Traian Băsescu, revendică în mare parte același segment de electorat pe care mizează PAS. În aceste împrejurări, concurența dintre PAS și PUN pare inevitabilă. Trezesc nedumerire, totuși, câteva lucruri. Mai întâi, țintele riscante din punct de vedere politic și moral pe care a ales să le lovească Maia Sandu. Mai apoi, resursele îndoielnice la care apelează ea pentru a demonstra că are dreptate. Și în fine, logica strâmbă pe care se bazează alegațiile anti-Băsescu ale liderului PAS”.

În acelașii context, Bogatu crede că Maia Sandu atacă nu doar posibilitatea unirii celor două state românești, ci și persoana ex-președintelui României. „Președinta PAS comite patru gafe monumentale care pot să-i fie fatale dacă nu se oprește la timp. Prima. Pentru un lider prooccidental desolidarizarea publică de idealul Unirii va avea consecințe dezastruoase pentru simplul motiv că adepții reîntregirii naționale românești formează nucleul dur al electoratului proeuropean. De acest lucru își dădea seama până și Vlad Filat care, deși era în relații proaste cu Mihai Ghimpu, putea să-i reproșeze liderului PL orice, numai nu unionismul. Astăzi evită orișice controversă pe această temă și PD, în ciuda faptului că în sânul formațiunii sunt destui antiunioniști. Un politician proeuropean rezonabil va înțelege că subiectul unirii este prea fierbinte ca să se joace cu focul. Doar mințile încuiate se vor încurca singure, intrând în gura unioniștilor”, spune acesta.

De asemenea, Maia Sandu folosește tehnica atacului la persoană, insinuând cum că Traian Băsescu s-ar fi antrenat în luptele politice de la Chișinău, întrucât la București i s-ar fi „epuizat funcțiile”, spune sursa citată. „Dincolo de faptul că atare acuzații, aduse fără nicio probă, sunt discutabile din punct de vedere moral, ea repetă aproape cuvânt cu cuvânt bârfele anterioare ale comunistului Voronin pe aceeași temă. A-l imita pe liderul PCRM, mai cu seamă într-o dispută delicată cu un politician român, e ca și cum ți-ai tăia craca de sub picioare.

A treia. „Nu am auzit nici de la domnul Băsescu, nici de la ceilalți membri ai partidului său când se va întâmpla Unirea și cum se va întâmpla Unirea”, declară nonșalant Maia Sandu. Și continuă: „În privința integrării europene pot spune că știm ce avem de făcut astăzi, mâine sau poimâine, avem un plan de acțiuni. În cazul Unirii, nu vedem un asemenea plan”. Mai întâi, planul național de acțiuni despre care vorbește dna Sandu nu-i un obiectiv de partid, ci unul guvernamental. Mai apoi, nu-i un plan de aderare la UE, această perspectivă încă n-a fost oferită Chișinăului, ci o foaie de parcurs, aprobată de Guvern, pentru „implementarea Acordului de Asociere R. Moldova – UE în perioada 2017–2019”. Cât privește Unirea, am certitudinea că aceasta se va regăsi în programul electoral al PUN. Oricum, Traian Băsescu va ști ce are de făcut.

A patra. „Pe segmentul integrării europene, face niște calcule Maia Sandu, avem mai mult sprijin din partea cetățenilor decât pentru Unire”. Este adevărat. Numai că liderului PAS îi scapă un amănunt. Cel puțin 50 la sută din electoratul proeuropean îl constituie unioniștii. Iată de ce, în urma războiului politic nu tocmai drept pe care îl poartă cu Băsescu, numărul susținătorilor ei ar putea să se înjumătățească. Sau chiar mai rău de atât.

Intuiesc că toate aceste erori i-au erodat deja PAS-ului o parte din sprijinul popular. Nu-i un lucru deloc bun, desigur, pentru cauza europeană, întrucât la ora actuală partidele prooccidentale cu priză la alegători pot fi numărate pe degete. Maia Sandu are încă șansa să iasă din această pasă proastă numai dacă încetează să-și pericliteze situația singură și nesilită de nimeni”, a mai adăugat Bogatu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md