Krasnoselski vrea recunoașterea Transnistriei; Ce soluție de rezolvarea a conflictului propune Chișinăului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aşa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, ar fi prezentat un plan de soluționare a conflictului transnistrean prin stabilirea între Tiraspol și Chișinău a relațiilor de prietenie după exemplul Republicii Cehe și Slovacia.

Ria Novosti scrie că, în cadrul unei conferințe de presă, Krasnoselski și-a exprimat dorința ca, conflictul transnistrean să fie soluționat prin stabilirea unor relații de prietenie dintre Chișinău și Tiraspol, statutul Transnistriei ne fiind modificat.

„Putem ameliora situația, astfel încât totul să fie bine, iar părțile să fie mulțumite de activitatea economică, socială. Putem păstra același status quo, dar Chișinău și Tiraspol să facă pace, să se recunoască reciproc și să se stabilească armonie măcar pentru o mie de ani, figurat vorbind, la fel cum este între Republica Cehă și Slovacia. Trebuie să mergem pe această opțiune și, cu siguranță, vom ajunge la un consens”, a declarat Krasnoselski.

Amintim că, pe 27 și 28 noiembrie la Viena, sub egida Președinției Austriei în OSCE, s-a desfășurat o nouă reuniune oficială a Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”). În cadrul acesteia a avut loc un schimb larg de opinii pe marginea chestiunilor actuale de pe agenda procesului de reglementare a conflictului transnistrean.

Părțile au convenit să continue eforturile de identificare a soluțiilor și pentru celelalte chestiuni de pe agenda procesului de negocieri, inclusiv privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană pentru admiterea acestora în traficul rutier internațional, asigurarea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului, implementarea cu bună credință a înțelegerilor convenite etc.

În rezultatul discuțiilor purtate în formatul de negocieri „5+2” a fost semnat un protocol al ședinței, care va servi drept bază pentru desfășurarea de mai departe a procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...