Conform datelor raportului, alcătuit de specialiştii WEForum, Republica Moldova se află printre statele cu o influenţă majoră a structurilor de crimă organizată (mafie, racket, estorcare) asupra businessului, întrecând state precum Georgia (locul 38), Panama (locul 68), România (locul 71), Rusia (locul 86), Muntenegru (locul 90) sau Albania (locul 92).

Raportul care ia în calcul date din anii 2015-2016, constată o creştere a nivelului ratei criminaltăţii organizate în Republica Moldova, după ce câţiva ani s-a înregistrat o scădere a acesteia. 

Din statele europene o situaţie mai proastă la acest capitol se atestă doar în Serbia (locul 107), Bosnia şi Herţegovina (locul 111), Ucraina (locul 113), Bulgaria (locul 119) şi Italia (locul 123), notează Mold-street.

Clasamentul care ia în considerare costurile suportate de oameni de afaceri pentru a "satisface pretenţiile racketirilor şi estorcatorilor din cadrul grupărilor de crimă organizată" relevă că Moldova înregistrează un indice de 4,3 la o scară de la 1 la 7, în care indicele "1" semnifică că estorcarea afectează grav businessul, iar "7" - arată lipsa acestor costuri.

Cel mai scăzut nivel al crimei organizate se atestă în Finlanda, Norvegia, Oman, Islanda, Singapore, Qatar, Emiratele Arabe Unite, Noua Zeelandă, Luxembourg şi Estonia. 

La polul opus se află state din America Latină, precum Salvador, Honduras, Venezuela, Mexic, Jamaica, Guatemala şi Columbia.