Ştiri

Sursa imaginii: jurnal.md

Postat de: Cornelia Stefoglu

Ştiri / Social

03 Dec. 2019 / 11:28

3 decembrie - Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

La 3 decembrie este marcată, în fiecare an, Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi pentru a promova şi implementa programele destinate îmbunătăţirii condiţiilor de viaţă pentru persoanele din această categorie socială, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Tema aleasă în 2019 pentru Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi este „Promovarea participării persoanelor cu dizabilităţi şi a conducerii acestora: luarea de măsuri în cadrul Agendei pentru Dezvoltare Durabilă 2030”, se arată pe pagina oficială a ONU.

Numărul persoanelor cu dizabilităţi în Replica Moldova reprezintă 7% din întreaga populaţie. Dintre acestea, circa doi la sută sunt copii, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Aproape fiecare a şaptea persoană cu necesităţi speciale are o formă severă de dizabilitate, bărbaţii predominând în rândul persoanelor cu necesităţi speciale.

Datele statistice mai arată că peste 66 de procente din numărul total al persoanelor cu dizabilităţi, provin din mediul rural.

„Susţinem incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi din anul 2004, activăm pe domeniul dezinstituţionalizare, incluziune socială, educaţională, în câmpul muncii. Cu suportul Keystone au fost dezvoltate peste 100 de servicii sociale, care au fost preluate de autorităţile publice locale. Una din primele case, unde autorităţile publice locale din Cantemir au venit cu idea că haideţi să facem o casă pentru persoanele cu dizabilităţi. În această casă comunitară s-au făcut eforturi considerabile pentru ca oamenii să obţină abilităţi eficiente nu numai pentru a se îngriji de sine, dar oamenii muncesc, plătesc impozite la stat, primesc salariu, nu sunt persoane întreţinute 100% de stat, ceea ce avem noi în instituţiile rezidenţiale. Probabil, ca asta este viitorul să avem cât mai multe servicii de acestea, care vor ajuta oamenii să se integreze în societate”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Keystone Moldova, Ludmila Malcoci la emisiunea ,,Spaţiul Public” de la Radio Moldova.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii arată că, în prezent, peste un miliard de oameni, circa 15% din populaţia lumii, trăieşte cu anumite forme de dizabilitate, 80% dintre aceştia provenind din ţările în curs de dezvoltare, iar 50% neavând acces la sistemul de îngrijire medicală.

O statistică îngrijorătoare este şi aceea care arată că mai mult de 100 de milioane de persoane cu dizabilităţi sunt copii, iar probabilitatea ca aceştia să se confrunte cu violenţa este de patru ori mai mare decât în rândul copiilor fără probleme.

Comentarii