12:39:39 24.04.2024
Stiri

Explicațiile BANALE care îți arată de ce limba ta devine albă

Știri 03.12.2017 15:03 Vizualizări3253 Autor: Ziarul National


 Explicațiile BANALE care îți arată de ce limba ta devine albă sursa: google.ro

Te-ai întrebat vreodată de ce limba ta devine albă? Probabil că da, dar nu ți-ai dat un răspuns care să te mulțumească.

O astfel de întrebare, nu neapărat una simplă, are și un răspuns pe măsură. După cum s-a dovedit, culoarea ar putea fi una dintre numeroasele tulburări sau afecțiuni discrete, majoritatea dintre acestea fiind, în general, benigne. Desigur, nu este niciodată bine să te trezești că corpul tău se schimbă peste noapte, o schimbare evidentă a culorii.

Albul în sine este rezultatul unei supraaglomerări și umflături ale papilelor de pe suprafața exterioară a limbii. Din cauza acestor papile umflate, particulele de hrană, bacteriile și alte celule moarte asociate se pot depune între papilele aglomerate. Limba albă, în ansamblu, este complet inofensivă și temporară. Însă ar putea fi, în cazuri extreme, un simptom pentru o afecțiune destul de gravă, ca infecțiile de cancer, de exemplu.

Principalul lucru care face ca limba să devină albă este hipertrofia papilei (inflamația) și poate fi cauzată de multe lucruri diferite. Ar putea fi cauzată de o igienă slabă, alimentație, daune mecanice sau chimice și, desigur, diferite boli.

Potrivit Clinicii Mayo, spălatul neregulat al dinților sau limbii, gura uscată, boala cardiacă congenitală, fumatul sau consumul excesiv de alcool, pot determina ca limba să-și schimbe culoarea. Iar infecțiunile ca, de exemplu, candida sau candidoza orală, sunt cele mai frecvente cauze, când vorbim despre simptome ale unor boli.

Pe lângă limba albă, pe parcursul vieții vei avea și o limbă geografică, dar niciuna dintre ele nu îți dă motive de îngrijorare. Limba geografică este o anomalie a limbii care se prezintă sub forma unor zone de leziuni depapilate de culoare roșie, cu un contur neregulat, asemănător cu o hartă, de dimensiuni variabile, de obicei circulare, unite printr-o bandă albă, situate pe fața dorsală sau pe marginile limbii.

Aceasta afectează între 1 și 3% din populație și poate apărea la orice vârstă. Limba geografică tinde să afecteze adulții de vârstă mijlocie sau mai mari, și, aparent, este mai frecventă la femei decât la bărbați. Cauzele apariției sunt benigne și temporare, așa că nu-ți face prea multe griji. Limba albă este în general inofensivă și se va face bine singură. Poți accelera recuperarea prin spălarea ușoară a limbii cu o periuță de dinți sau folosind o racletă a limbii pentru a curăța detrimentul urât.

Sursa: playtech.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md