M-am bucurat mult pentru Mihăiţă că are şanse să trăiască altfel decât închis în casă, aşa cum trăiau până nu demult toţi copiii cu deficienţe din R. Moldova, că poate să socializeze cu multă lume, să înveţe lucruri care i se păreau imposibile odinioară, să înveţe limbi străine, să cânte la pian, datorită familiei care se implică şi centrului pentru copii cu dizabilităţi NICUŞOR din Grătieşti, care a devenit pentru el a doua casă.

Nelea Caraman, mama lui Mihăiţă: „Acest centru este o terapie pentru întreaga noastră familie”. Mama băiatului spune că înfiinţarea centrului NICUŞOR i-a făcut viaţa lui Mihăiţă şi a familiei mai fericită, pentru că atunci când îşi văd băiatul bucuros, integrat în societate, sunt şi ei fericiţi. Aici, pe lângă exerciţiile de recuperare, Mihăiţă a învăţat şi limba engleză. Mai jos urmăriţi cum cântă Mihăiţă la pian, un cântec dedicat vouă. Deşi a avut emoţii să ne vorbească, Mihăiţă vă roagă să ajutaţi copiii de la centrul NICUŞOR din Grătieşti să trăiască altfel.

„De la Nicuşor au început toate”

În timp ce stăm de vorbă în jurul unei mese cu mai multe mame care îşi aşteaptă copiii să termine exerciţiile de recuperare (logopedie, kinetoterapie, psihopedagogie, muzicoterapie), la centrul NICUŞOR, toată lumea confecţionează îngeraşi de carton, jucării pentru brăduţ, pe care îi vor scoate la vânzare pe internet sau la târgurile de Crăciun. Banii din aceste vânzări îi vor folosi pentru necesităţile centrului, pentru rechizite. „Aici, copiii se adună la toate sărbătorile împreună cu familiile, aici unii dintre ei învaţă să vorbească şi să capete încredere în sine, să se mişte”, îmi povesteşte Viorica Capşa, conducătoarea centrului, în timp ce îl serveşte şi pe Mihăiţă cu biscuiţi şi ceai. Viorica îmi spune că centrul a fost reparat nu demult, înainte acest local era un dezastru, cu varul căzut de pe pereţi şi podelele sparte.

Centrul NICUŞOR din Grătieşti are uşile deschise pentru toţi copiii şi tinerii cu nevoi speciale (cu vârstă până la 30 de ani).

NICUŞOR, numele căruia îl poartă astăzi centrul pentru copii cu dizabilităţi din Grătieşti, a fost băiatul ei, al Vioricăi Capşa, care s-a născut cu o problemă gravă de sănătate, dar, îmi spune femeia, „a decedat nu din cauza artogripozei, ci din motivul că doctorii nu i-au depistat la timp o pneumonie banală”. Împăcată cu ideea că fiul său nu mai este, ajutându-i zilnic pe alţi părinţi să depăşească mai uşor problemele pe care le întâmpină ei şi copiii lor, Viorica povesteşte prin ce a trecut fără emoţii. Dar, cu mult optimism, ştie că această însufleţire i-a molipsit pe mulţi care au ajutat-o să pună centrul pe roate.

Iniţial, spune ea, s-au adunat câteva mame unite într-o durere la ea acasă, dornice să-şi înveţe copiii lor deosebiţi ca să trăiască altfel. Apoi, Primăria Grătieşti le-a oferit acest spaţiu, care arăta jalnic de tot. Câteva vizite a unor diplomaţi au făcut ca de fiecare dată cineva dintre vizitatori să se implice şi să îi ajute. Astfel au reuşit să creeze în acest centru condiţii noi, moderne, să ofere servicii de reabilitare atât de necesare copiilor cu dizabilităţi. Le mulţumeşte din suflet tuturor celor care au făcut parte din acest lanţ de energie molipsitoare. „Şi astăzi suntem ajutaţi de oameni care nici măcar nu i-am văzut vreodată, dar care fac atâtea pentru aceşti copii”, îmi spune Viorica fericită, în timp ce îmi arată o fotografie cu doi oameni la fel de fericiţi cum este ea acum.

Din Elveţia, pentru copiii moldoveni

Din Elveţia, pentru copiii centrului NICUŞOR şi părinţii lor, le zâmbesc dintr-o fotografie o pereche de oameni frumoşi la chip şi la suflet, Ulrike şi Heinz Naef. Molipsiţi de fiica lor care trăieşte temporar în R. Moldova, Ursina, această familie îşi depune tot efortul ca să îi ajute pe copiii care frecventează centrul din Grătieşti. „Când am vizitat pentru prima oară centrul, am rămas impresionată de toate pe care le face Viorica pentru copii, m-a emoţionat sinceritatea ei şi am hotărât să mă implic”, îşi aduce aminte Ursina despre prima lor întâlnire. Astfel, împreună, au reuşit să implice mai mulţi oameni cu suflet mare, donatori care au făcut posibilă reparaţia şi dotarea cu aparate şi mobilă necesare pentru recuperarea copiilor cu dizabilităţi.

„Părinţii mei au rămas la fel de impresionaţi când le-am povestit cu ce mă ocup aici şi au hotărât să se implice şi ei. Duminicile ei se întâlnesc cu prietenii la o cafea, cu prieteni de-ai prietenilor lor şi le vorbesc despre aceşti copii şi despre centrul NICUŞOR pe care am reuşit să-l reparăm. Cu ajutorul lor, am reuşit să facem lucruri mari”, îmi spune Ursina bucuroasă că poate să aducă fericire pe chipurile acestor copii.

Eforturile tuturor celor implicaţi să ajute la funcţionarea centrului sunt mari, pentru că statul nu susţine financiar această instituţie. Centrul are nevoie de resurse pentru achitarea specialiştilor, care au salariu destul de modest, pentru achitarea transportului până la centru al copiilor şi alte necesităţi. „Oferim servicii gratuite tuturor copiilor şi tinerilor aflaţi în dificultate, dar bugetul limitat nu ne permite să acoperim toate cheltuielile”, face apel Viorica Capşa către toţi cei care vor să ajute centrul NICUŞOR să funcţioneze.

Adresa: R. Moldova, mun. Chişinău, comuna Grătieşti, str. Alexei Mateevici 28
Postal code: MD 2093
Telefon:  +373 69652793 sau 079237149

Facebook page: https://www.facebook.com/SteauaCalauza

Cod IBAN:  MD29AG000000022512311311 – MDL
MD76AG000000022513020505 – EUR
MD84AG000000022512679988 – USD
Cod Bancar:  AGRNMD2X