(GRAFIC) Clasamentul celor mai bogați europeni; Moldovenii, pe ultimul loc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cetățenii Luxemburgului sunt cei mai bogați europeni. Produsul Intern Brut (PIB) nominal, pe cap de locuitor, este în acest mic stat din centrul Europei de peste 105 mii de dolari. La celălalt capăt al topului este Republica Moldova, cu un PIB anual de puțin peste 1800 de dolari.

La un simplu calcul putem vedea că PIB-ul luxemburghezilor este de aproape 60 de ori mai mare decât cel al moldovenilor, chiar dacă cele două țări se află pe același continent, la o distanță de doar 2.200 de km.

În topul bunăstării în Europa, luxemburghezii sunt urmați de elvețieni, care se bucură de un PIB nominal în valoare de aproape 80 de mii de dolari, și norvegieni, cu venituri anuale pe cap de locuitori de peste 71 de mii de dolari.

Iată cum arată un TOP 20 la acest capitol:

La celălalt capăt al topului se află Republica Moldova, ai cărei cetățeni au un PIB nominal de doar 1872 de dolari, mai mic chiar și decât al vecinilor ucraineni, care au venit ce depășesc cu puțin 2000 de dolari anual.

De altfel, se poate constata o diferență considerabilă între Moldova și Ucraina, cele mai sărace state ale Europei, și Armenia, țara de pe următoare poziție, care se bucură de un PIB nominal ce depășește 3500 de dolari.

Cât privește celelalte state din regiune, Georgia are un PIB nominal de aproape 4000 de dolari, Belarus (5092), Rusia (8838), iar România (9439).


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...