Participanţii s-au adunat pe bulevardul Rothschild, de unde au mers până la piaţa Habima, scandând contra lui Netanyahu şi a corupţiei guvernului.

Conform estimărilor televiziunii israeliene 10 şi ale organizatorilor, aproximativ 20.000 de oameni au luat parte la manifestaţie.

Protestul a fost organizat de liderii sociali care convoacă de mai multe luni o demonstraţie săptămânală anticorupţie, numită de asemenea "Marşul Ruşinii", în apropiere de reşedinţa procurorului general al statului, Avichai Mandelblit, pe care îl acuză că nu cercetează cu celeritate cazurile în care se presupune că este implicat şeful guvernului.

Manifestaţia de sâmbătă a avut loc la câteva zile după ce coaliţia guvernamentală israeliană a aprobat, într-o primă formă, o lege ce i-ar împiedica pe anchetatorii Poliţiei să transmită procurorului recomandările lor, după finalizarea unei investigaţii, atunci când este vorba de oficiali de rang înalt.

Dacă va fi aprobată, reglementarea le va interzice de asemenea acestora să divulge orice informaţii şi concluzii către mass-media, ceea ce ar împiedica publicul să afle, de exemplu, dacă poliţia a recomandat punerea sub acuzare a unui politician care se prezintă la alegeri în calitate de candidat.

Conform AFP, Parlamentul israelian va examina luni, într-o a doua şi a treia lectură, propunerea legislativă în cauză. Potrivit iniţiatorului acesteia, David Amsalem, din partidul Likud al premierului israelian, viitoarea lege nu vizează decât să protejeze drepturile şi reputaţia suspecţilor.

Netanyahu, citat de Reuters, s-a descris ca o victimă a unei vânători politice de vrăjitoare şi a precizat despre cazurile sale: "Nu va fi nimic deoarece nu a fost nimic".

El a denunţat o tentativă de "puci" din partea presei şi a stângii, mai scrie AFP.

Într-una dintre anchete, Netanyahu este suspectat că a primit, ilegal, cadouri de la persoane foarte bogate, iar o altă investigaţie încearcă să stabilească dacă el ar fi încercat să încheie un acord secret cu proprietarul unui ziar israelian pentru o acoperire favorabilă din partea cotidianului respectiv.

Netanyahu a negat mereu orice neregulă şi s-a declarat victima unei campanii pentru a-l înlătura de la putere.

În fruntea guvernului din 2009, după un prim mandat între 1996 şi 1999, Benjamin Netanyahu a depăşit 11 ani de putere şi ar putea bate recordul de longevitate al lui David Ben Gurion, fondator al statului Israel, dacă actualul său mandat va fi dus până la capăt, în noiembrie 2019.