Rețeta originală de mici. Cum se preparau aceștia acum 100 de ani

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rețeta originală de mici are deja o istorie de 100 de ani, dar cu începuturi neclare. Unii spun că mititeii ar fi apărut accidental, când proprietarul restaurantului bucureștean „La Iordache” ar fi rămas fără maţe de oaie pentru cârnaţi și a pus carnea direct pe grătar. Alţii spun că românii au „împrumutat” rețeta de mici din Serbia.

Reţeta originală de mici nu seamănă aproape deloc cu cea de astăzi, după cum arată o scrisoare a unui bucătar al restaurantului bucureștean Carul cu Bere, din iunie 1920.

Carnea de mici în reţeta originală

Inițial, mititeii se făceau din carne de vită şi erau mai aromaţi şi cu un gust foarte puternic. Astfel, pentru prepararea micilor se folosea carnea de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea, spune bucătarul în scrisoare.

În cazul în care carnea era prea slabă, se adăuga seu de vacă sau de oaie, între 100 și 150 de grame pentru fiecare kilogram cântărit de carne. Se fierbea o zeamă din oase de vacă cu măduvă, 500 de grame de oase la fiecare kilogram de carne, care se lăsa la scăzut bine.

Condimente pentru mici în reţeta originală

La capitolul condiment, pentru fiecare kilogram de carne se puneau: 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt, 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt, 4 grame de enibahar pisat mărunt, 2 grame de coriandru pisat mărunt, 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt, 1 gram de anis stelat pisat mărunt, 8 grame de bicarbonat de sodiu, o linguriță de zeamă de lămâie, o lingură de untdelemn și o căpățână de usturoi.

Prepararea mititeilor

Se frământa carnea timp de un ceas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stingea cu zeama de lămâie. Jumătate din zeama de oase și toate celelalte condimente, în afară de usturoi, se adaugau treptat.

Amestecul se acoperea și se dădea la răcitor o zi și o noapte. Apoi se scotea și se lasă câteva ceasuri la dezmorțit. Se frământa 30 de minute cu restul de zeamă de oase dezmorțită. Ulterior, se făcea un mujdei din căpățâna de usturoi și se mai frământa amestecul timp de 15 minute.

Înainte de a fi puși pe grătar, micii mai erau lăsați timp de o oră, la uscat, iar apoi erau unşi cu untdelemn.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...