Barack Obama: „Nu avem dovezi că guvernul pakistanez ar fi știut despre prezența lui Osama bin Laden acolo

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte american Barack Obama a declarat vineri că nu are dovezi că Pakistanul ar fi știut că liderul rețelei teroriste Al Qaida, Osama bin Laden, se afla pe teritoriul acestei țări atunci când a fost lichidat, în 2011, dar a recunoscut că există „elemente” în acest stat din sudul Asiei care nu au fost parteneri buni în lupta împotriva terorismului, informează EFE.

„Nu avem dovezi că guvernul pakistanez ar fi știut despre prezența acolo a lui Osama bin Laden, acesta este un aspect pe care evident îl verificăm. Vă las pe dumneavoastră să analizați ceea ce tocmai am spus”, i-a transmis Obama unuia dintre interlocutorii săi, în cadrul unui eveniment organizat de Hindustan Times în New Delhi. „Deși Pakistanul a fost din multe puncte de vedere un partener în lupta împotriva anumitor organizații teroriste, este la fel de adevărat și că există elemente care uneori nu ne-au fost parteneri buni”, a insistat fostul lider de la Casa Albă.

Obama a mai spus că este „o sursă de frustrare de înțeles” faptul că uneori există legături „între organizații teroriste cu sediul în Pakistan și elemente care au legături cu diverse entități mai oficiale din cadrul Pakistanului”.

În dimineața zilei de 2 mai 2011, 23 de membri ai Navy Seal au pătruns pe teritoriul pakistanez, venind din Afganistan, la bordul a două elicoptere, și l-au ucis pe cel mai căutat terorist din lume, Osama bin Laden, într-o operațiune în care și-au mai pierdut viața două gărzi de corp saudite, soția unuia dintre ei și unul dintre fiii liderului Al Qaida.

Misiunea, care a durat 38 de minute, s-a realizat fără informarea prealabilă a autorităților civile și militare pakistaneze, potrivit versiunii oficiale de la Islamabad și Washington.

EFE comentează că Pakistanul a suferit atunci un adevărat șoc, nu pentru că liderul Al Qaida trăia împreună cu numeroasa sa familie în apropierea orașului Abbottabad, unde se află cea mai importantă academie militară din Pakistan, ci pentru că SUA i-a încălcat suveranitatea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...