(FOTO şi VIDEO) Fenomenul extrem din Siberia: „Poarta către Iad” devine din ce în ce mai mare şi prezintă riscuri majore

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Încălzirea permafrostului a dus la apariţia unor cratere imense. Unul dintre acesta este atât de adânc încât a scos la iveală păduri şi resturi de animale care trăiau acum 200.000 de ani.

Un nou studiu a arătat că unul dintre cele mai mari cratere din regiune este craterul Batagaika, pe care localnicii l-au numit „poarta către iad”, relatează Science Alert.

Se găseşte la 660 km nord-est de capitala Yakutsk a regiunii Sakha din estul Rusiei.

Aceste fenomene se numesc ”megaslump”, iar cercetătorii consideră că Batagaika este un caz particular. Nu numai că este cel mai mare, având aproape 1 km lungime şi 86 de metri în adâncime medie, dar este în continuă creştere. Un studiu prezentat anul trecut de Frank Gunther de la Institutul Alfred Wegener din Germania a dezvăluit că zidul frontal a crescut cu o medie de 10 metri pe an în ultimul deceniu de observaţii. În anii mai calzi zona de lângă margine s-a adâncit chiar şi cu 30 de metri.61534266

De asemenea, creşterea în dimensiune a craterului a fost constantă de-a lungul anului, singura creştere mai semnificativă fiind în perioadele calde.gate-to-hell

Craterul s-a format în anii ’60 atunci când o parte din pădure a fost defrişată. Solul, nemaifiind protejat de soare în timpul verii, s-a încălzit până în punctul în care s-a prăbuşit. O inundaţie din 2008 a înrăutăţit şi mai mult lucrurile, iar viitorul nu pare promiţător. Marele risc este eliberarea conţinutul de carbon care a fost asimilat în sute de mii de ani. Gunther adaugă faptul că „estimările globale acumulate în permafrost sunt la fel de mari ca cele din atmosferă”.

slide_246657_15563
Totuşi, vestea bună constă în scoaterea la iveală a peste 200.000 de ani de istorie climatică a planetei, de asemenea, au fost descoperite numeroase resturi ale organismelor care au trăit în trecut, inclusiv specii extincte precum mamuţii. Acest lucru vine şi în contextul în care istoria climei Siberiei a rămas în mare parte necunoscută.

Cercetătorii pot folosi acest informaţii pentru a înţelege ce s-a întâmplat în trecut atunci când permafrostul s-a încălzit. Totuşi, cercetările sunt încă la început, iar vârsta sedimentelor nu este cunoscută cu precizie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...