Donald Tusk: O ofertă britanică „inacceptabilă” pentru Irlanda „va fi la fel și pentru UE”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat vineri, la Dublin, că dacă propunerea britanica de a soluționa chestiunea frontierei irlandeze după Brexit este „inacceptabilă pentru Irlanda”, ea va fi „la fel și pentru UE”, relatează France Presse.

„Permiteți-mi să spun foarte clar. Dacă oferta britanică este inacceptabilă pentru Irlanda, ea va fi la fel și pentru UE”, a declarat înaltul responsabil european în fața presei, după întâlnirea cu premierul irlandez Leo Varadkar.

„Îmi dau seama că poate fi dificil pentru unii politicieni britanici să înțeleagă. Dar aceasta rezultă din faptul că Irlanda este membră a UE, în timp ce Marea Britanie pleacă” din blocul comunitar, a spus el.

Uniunea Europeană a dat Londrei termen până luni, 4 decembrie, pentru a lua angajamente „suficiente” cu privire la frontiera irlandeză, unul dintre cele trei dosare pe care dorește să le rezolve în mod prioritar înainte de lansarea celei de-a doua faze a negocierilor, ce ar putea interveni la următoarea reuniune la nivel înalt a UE din 14 și 15 decembrie.

Guvernul britanic a respins desigur posibilitatea unei frontiere „stricte” cu Irlanda, evocând în special „un nou parteneriat vamal” cu UE sau posibilitatea utilizării „tehnologiei” pentru a reduce controalele la frontieră.

Tusk admite că „este clar că nu putem ajunge la un acord asupra celui mai mic detaliu în acest stadiu, în special pentru că rezultatul final va depinde de relațiile viitoare dintre UE și Marea Britanie”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...