Procedura disciplinară în privinţa lui Ivan Filimon urma să fie examinată încă în octombrie, însă a fost amânată pentru ca procurorul raportor să prezinte înscrisurile făcute în agenda izolatorului în care a fost deţinut Brăguţă.

Întrebat dacă a observat tulburări în starea tânărului, Filimon a declarat: „Eu l-am întrebat de ce se comportă în modul dat şi aşa de agresiv dumnealui a menţionat că a consumat pastile ecstasy. Nu am avut tangenţă cu persoane de genul dat şi nu am studii medicale să văd dacă este dumnealui responsabil sau nu este”.

Totodată, procurorul a solicitat Colegiului să examineze şi raportul în privinţa judecătorului de instrucţie Iurie Obadă, care l-a plasat în arest preventiv pe Brăguţă.

Precizăm că, săptămâna trecută Colegiul disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii a încetat procedura disciplinară în privinţa lui Obadă. O decizie cu privire la Filimon va fi luată pe 21 decembrie. După ce i-a fost examinat raportul, procurorul a dat bir cu fugiţii ca să nu răspundă la întrebările presei.

Preşedintele Colegiului de Etică şi Disciplină, Nicolae Chitoroagă, afirmă că declaraţiile lui Ivan Filimon trezesc dubii.

Precizăm că expertiza medico-legală a constatat că nu a existat nicio urmă de substanţa narcotică sau psihotropă în sângele lui Andrei Brăguţă. Tânărul în vârstă de 32 de ani a fost reţinut la mijlocul lunii august pentru că s-ar fi certat în trafic cu un echipaj de patrulare, care îl urmărea pentru că ar fi încălcat Regulamentul Circulaţiei Rutiere. La câteva zile de la reţinere, Brăguţă a murit în penitenciar. În acest caz, patru deţinuţi sunt învinuiţi că l-au torturat şi supus tratamentelor inumane, iar trei poliţişti sunt acuzaţi că nu au intervenit pentru a opri bătaia din celulă.