(STUDIU) Republica Moldova, la coada topului celor mai prospere țări: Performanță slabă la capitolul mediu natural, servicii sociale şi guvernare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova se află pe locul 98 în Indexul Anual al Prosperității pe glob (Prosperity Index 2017), realizat de Institutul Legatum, o organizaţie de cercetare din Londra. Țara noastră a depășit Rusia și Ucraina, deși a pierdut 2 poziții.

Organizaţia are în vedere 104 variabile în elaborarea listei. Variabilele includ indicatori tradiţionali precum PIB-ul, numărul de oameni din piaţa muncii, dar şi statistici detaliate precum numărul de servere securizate pe care le deţine o ţară, sau cât de odihniţi se simt oameni în viaţa de zi cu zi.

Variabilele sunt împărţite apoi în nouă subindexuri: calitate economică, mediu de afaceri, guvernare, educaţie, sănătate, siguranţă, libertate personală, capital social şi mediu natural.

Domeniile cele mai problematice pentru Republica Moldova sunt mediul natural, care ne clasează pe poziția 140, serviciile sociale – 126 şi autoritățile publice – locul 112.

Calitatea sănătății în Republica Moldova se situează pe poziția 105, iar calitatea economică se află pe locul 90. Cel mai bine ţara noastră stă la capitolul învățământ (50), libertatea personală (88) şi business (82).

10. Marea Britanie – Brexit nu a avut nici un impact asupra prosperității Marii Britanii până acum. Cel mai bun scor individual a fost la mediul de afaceri, unde era pe locul cinci.

9. Australia – faimoasa pentru stilul sau de viata relaxant si vremea buna, nu este de mirare ca Australia a ajuns pe primul loc la capitolul social. Însă anul acesta a căzut trei locuri de pe 6 cât era în 2016.

8. Canada – Anul trecut a fost pe locul cinci, dar în ciuda celor trei locuri pierdute, continuă să fie a doua națiune la capitolul libertate națională.

7. Danemarca
– Cel mai scăzut nivel din țările scandinave, cel mai mare scor din sub-indice din Danemarca a fost al patrulea la categoria capitalului social.

6. Olanda – A urcat cu un loc față de anul trecut a încheiat în primele zece, cu excepția a doi sub-indici. Clasamentul general a fost influențat de faptul că a terminat pe locul 46 la categoria mediu natural.

5. Suedia – Suedia urcă trei locuri din indice față de 2016 în principal datorită clasării pe primul loc când vine vorba de calitatea economică.

4. Elveția
– Se află frecvent în fruntea listelor, cum ar fi Indexul de prosperitate, grație educației fantastice și a unui sistem medical foarte bun.

3. Finlanda – Are cea mai bună guvernare din lume pentru încă un an, potrivit Institutului Legatum.

2. Noua Zeelandă
– Națiunea cea mai prosperă de anul trecut a coborât un loc în 2017 în ciuda faptului că a terminat pe locurile doi și trei la cinci din cele nouă categorii. Căderea în clasament s-a datorat clasării pe locul 23 la subindicele privind siguranța și securitatea.

1. Norvegia – Revine pe primul loc în Topul celor mai prospere țări din lume, clasându-se în top opt la fiecare subindex. Statul scandinav bogat în petrol a avut cel mai bun mediu natural din lume, a doua cea mai bună guvernare și a fost al treilea când vine vorba de siguranță și securitate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...