/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

PAS solicită Guvernului să întreprindă mai multe acțiuni „care ar aduce mai aproape Moldova și România”

missing
01 decembrie 2017, ora 15:42

Afirmând că, statul român este un stat cu democrație funcțională, care face parte din familia europeană și a cărui securitate este asigurată în urma integrării euro-atlantice, PAS vine cu câteva solicitări adresate Guvernului de la Chișinău.

Astfel, PAS solicită Guvernului de la Chișinău să depună toate eforturile şi demersurile legale necesare pentru:

– Conectarea sistemului electro-energetic la cel românesc și european, pentru a reduce costurile și dependența de –
Federația Rusă și pentru a asigura securitatea energetică.
– Eliminarea tarifelor adiționale de roaming, așa încât studenții și concetăţenii noștri plecați la lucru în România, rudele şi prietenii să poată vorbi cu cei de acasă mai des și la costuri mai mici.
– Refacerea tuturor podurilor distruse peste râul Prut, așa încât să fie asigurată posibilitatea micilor antreprenori din Moldova să-și vândă produsele în orașele de peste Prut, iar oamenii să poată circula în scopuri turistice, de studii sau de lucru mai ușor și mai ieftin.
– Includerea Chișinăului în proiectul autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Chișinău, astfel încât să se faciliteze circulația cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului și schimburile economice.
– Adaptarea ecartamentului căii ferate pe tronsonul Chișinău – Iași la standardul european, pentru a reduce timpul de parcurgere a acestei distanțe. Spre exemplu, în perioada interbelică distanța Iași-Chișinău era parcursă în doar 2 ore.
– Instituirea controlului vamal comun, astfel încât miile de moldoveni care călătoresc în România și, respectiv, de cetățeni români care vizitează Republica Moldova să nu fie nevoiți să stea la cozile vamale ore în șir.

Reprezentații partidului menționează că, unele dintre aceste acțiuni au fost inițiate de România, însă fie sunt tergiversate, fie amânate. „Înțelegem că e nevoie de resurse financiare importante pentru realizarea lor, însă avem certitudinea că împreună vom reuși să îndeplinim aceste lucruri de care să beneficieze toți cetățenii. Ne exprimăm încrederea că România va fi alături de cetățenii noștri în implementarea acestor inițiative care ar aduce mai aproape Republica Moldova și România”, susține PAS.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram