Cornelia Adeola: Republica Moldova rămâne în urmă în privința incluziunii persoanelor cu nevoi speciale în comunitate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Condiţiile adaptate persoanelor cu dezabilităţi sunt pe departe vizibile în Republica Moldova. Opinia persoanelor cu dezabilităţi nu este luată în considerație de autorități, dar și mijloacele de deplasare nu sunt adaptate conform standardelor. Puţine din instituţiile ţării sunt adaptate pentru accesul liber în instituţii, iar străzile Capitalei nu sunt adaptate pentru persoanele cu deficienţe locomotorii, conform Standardelor Europene. O opinie în acest sens are consultantul în drepturile persoanelor cu dezabilităţi la Oficiul ONU, Cornelia Adeola, care şi-a exprimat părerea în cadrul unui interviu realizat de Radio Europa Liberă.

Republica Moldova rămâne în urmă în privința incluziunii persoanelor cu nevoi speciale în comunitate. În țările europene și în alte state ale lumii proiectele de construire sau reconstruire a unor clădiri nu sunt admise dacă nu sunt accesibile pentru persoanele cu destabilizată. La noi în legislație aceste prevederi există, doar că la moment oamenii parcă se fac a uita uneori despre asta. Instituțiile din țară sunt pe departe adaptate pentru accesul persoanelor în instituții cu nevoi speciale, spune experta.

„Neînţelegere vine din partea agenţilor economici, de exemplu, dacă vorbim despre magazine, farmacii etc. Neînțelegere din partea autorităților, deși în legislație avem aceste prevederi. În momentul în care persoana nu are această barieră nu vede din start necesitatea accesibilizării intrării. În țările europene și în alte state ale lumii proiectele de construire sau reconstruire a unor clădiri nu sunt admise dacă nu sunt accesibile pentru persoanele cu dezabilităţi. La noi în legislaţie aceste prevederi există doar că la moment oamenii parcă se fac a uita uneori despre asta”, afirmă consultantul în drepturile persoanelor cu dizabilități la Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Moldova, Cornelia Adeola.

Conform acesteia, străzile Capitalei nu sunt adaptate condiții pentru deplasarea persoanelor cu destabilităţi, fără bariere. Mai mult, cele mai inaccesibile locuri sunt policlinicile.

„În Chișinău avem maxim şase semafoare sonore, câteva în centrul orașului și în Telecentru – un sector în care istoric circulau mai multe persoane cu dizabilități senzoriale. Această practică întârzie să apară la noi, deși a început să fie implementată, din câteva motive. Unul ar fi neînțelegerea necesității accesibilizării a drumurilor, trotuarelor, a căilor de acces în diverse instituții. Într-un studiu am depistat că în oraşele din Republica Moldova cele mai inaccesibile sunt policlinicile. Ele au cele mai multe şi cele mai înalte scări. Pentru a asigura accesul trebuie neapărat să existe cineva care să-i ofere suport persoanei. Depinde şi de cei care trebuie să implementeze aceste lucruri”, conchide Cornelia Adeola.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități este marcată, în întreaga lume, la trei decembrie. Pe teritoriul Republicii Moldova sunt 270 de mii de persoane cu nevoi speciale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...