Shaorma ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană. Iată cauza

La iniţiativa socialiştilor şi verzilor din Parlamentul European, shaorma ar putea fi interzisă în Uniunea Europeană. Aceeaşi soartă o va avea şi kebabul, dacă solicitările celor două grupuri politice vor fi adoptate. În Uniunea Europeană se consumă zilnic 500 de tone de carne pentru shaorma şi kebab, potrivit unei statistici invocate de cotidianul german Bild,

Toate acestea însă ar putea deveni istorie, scrie Libertatea.

De ce? Pentru că reprezentanţii celor două grupuri politice vor să interzică folosirea fosfatului în conservarea cărnii folosite pentru cele două produse.

Fosfatul “leagă” apa şi diferitele componente ale cărnii; în absenţa lui, carnea pusă la fript, pe obişnuitul rotisor vertical existent în orice shaormărie, s-ar usca şi ar cădea. Problema este că fosfatul poate cauza serioase probleme de sănătate, inima şi sistemul circulator fiind cele mai expuse.

Potrivit legislaţiei europene, folosirea fosfatului în procesul de conservare al cărnii este acceptată doar în cazul produselor proaspete, care nu au fost congelate. Jurnaliştii germani susţin însă că aproape toată carnea folosită în Uniunea Europeană pentru shaorma şi kebab este livrată îngheţată şi impregnată cu fosfat.

Dacă propunerea va fi adoptată de Parlamentul European, ea va reprezenta sentinţa de condamnare la moarte a acestei activităţi în întreaga Uniunea Europeană”, a declarat pentru Bild Kenan Koyuncu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Shaorma, Kebab şi alte Produse Rotisate din Germania.

Pe de altă parte, creştin-democrata Renate Sommer, expert în domeniul sănătăţii în Parlamentul European, îi acuză pe socialişti şi pe verzi că provoacă panică cu iniţiativa lor, susţinând că situaţia nu este deloc gravă: “Prin consumul de shaorma şi kebab, un cetăţean al Uniunii Europene ingerează într-un an atât fosfat cât ar ingera dacă ar consuma 1,5 litri de Coca-Cola”, a declarat Sommer.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.