Poroșenko promite un referendum rapid pe tema aderării Ucrainei la NATO și UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a anunțat vineri desfășurarea „într-un viitor foarte apropiat” a unor referendumuri pe tema aderării Ucrainei la Uniunea Europeană și la NATO, declarându-se convins că populația se va pronunța în favoarea intrării în UE și NATO, ceea ce ar duce la o degradare suplimentară a relațiilor Kievului cu Moscova, transmite AFP.

„Într-un viitor foarte apropiat, vor fi organizate în Ucraina referendumuri” privind aderarea la UE și NATO, a declarat vineri Poroșenko, într-un discurs, fără să avanseze o dată concretă. „Sunt convins că poporul ucrainean îmi susține inițiativa”, a dat el asigurări, promițând un rezultat „net pozitiv” pentru referendumul de aderare la UE și calificându-și țara drept „ferm angajată în procesul de integrare euroatlantică”.

Potrivit unui sondaj realizat la sfârșitul lunii octombrie și începutul lui noiembrie de trei institute ucrainene, 56% dintre ucraineni sunt favorabili aderării la UE, în timp ce 43% doresc ca țara lor să adere la NATO, 33% se opun și 13% nu se pronunță.

Ucraina și-a exprimat intenția de a adera la NATO după ce un guvern prooccidental a fost constituit în februarie 2014, după revoltele din piața Maidan, anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia și declanșarea unui conflict în estul separatist. Înaintea acestor evenimente, doar 20% dintre ucraineni erau favorabili aderării țării lor la NATO.

Kievul a semnat un acord de asociere cu UE, facilitând îndeosebi schimburile comerciale și obținând un regim de scutire de viză pentru majoritatea țărilor din UE. Acordul a intrat în vigoare la 1 septembrie.

În ceea ce le privește, autoritățile ruse nu încetează să denunțe apropierea NATO de frontierele Rusiei și nici nu văd cu ochi buni acordul de asociere dintre Kiev și Bruxelles.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...