03:07:16 20.04.2024
Stiri

De Ziua Națională a României, Maia Sandu propune ȘASE INIȚIATIVE clasei politice de la Chișinău și București

Politică 01.12.2017 14:30 Vizualizări2891 Autor: Ziarul National
De Ziua Națională a României, Maia Sandu propune ȘASE INIȚIATIVE clasei politice de la Chișinău și București


Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, consideră că R. Moldova poate să se apropie de modelul României prin acțiuni concrete, care ar îmbunătăți viața fiecărui cetățean.

Totuși, pentru ca R. Moldova și România să fie mai aproape, ar trebui, în opinia Maiei Sandu, ca reprezentanții clasei politice de pe ambele maluri ale Prutului să întreprindă un șir de măsuri comune, cum ar fi interconectarea sistemelor energetice, instituirea controlului vamal comun și refacerea tuturor podurilor distruse peste râul Prut.

Cu prilejul Zilei Naționale a României, Maia Sandu a adresat o scrisoare deschisă „către clasele politice de pe ambele maluri ale Prutului”:

„În 2018 se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, eveniment istoric cu impact major asupra teritoriului și populației dintre Prut și Nistru (…) România a devenit un model de dezvoltare și democrație pentru ţara noastră. Există mulți oameni în R. Moldova pentru care Unirea reprezintă dezideratul suprem, este parte din conștiința lor românească. Sunt oameni în R. Moldova care percep apropierea de România şi UE drept un pericol pentru convingerile şi valorile lor. Însă toți cetățenii R. Moldova, indiferent de viziunile lor, își doresc condiții mai bune de viață pentru copiii lor, un nivel de trai mai aproape de cel european.

PAS respectă convingerile fiecărui cetățean și crede că fiecărui om trebuie să-i fie asigurată libertatea de a alege și de a-și urma viziunile şi valorile. PAS are certitudinea că cetățenii acestei țări, toți cetățenii, merită o viață mai bună, merită ca noi să facem tot ce ne stă în puteri pentru a ne apropia de nivelul și valorile europene. PAS crede că aceste lucruri sunt posibile astăzi! Că putem să ne apropiem de modelul României prin acțiuni concrete care ar îmbunătăți viața fiecăruia dintre noi. Astfel, solicităm Guvernului de la Chișinău să depună toate eforturile şi demersurile legale necesare pentru:

    -Conectarea sistemului electro-energetic la cel românesc și european, pentru a reduce costurile și dependența de Federația Rusă și pentru a asigura securitatea energetică.

    -Eliminarea tarifelor adiționale de roaming, așa încât studenții și concetăţenii noștri plecați la lucru în România, rudele şi prietenii să poată vorbi cu cei de acasă mai des și la costuri mai mici.

    -Refacerea tuturor podurilor distruse peste râul Prut, așa încât să fie asigurată posibilitatea micilor antreprenori din Moldova să-și vândă produsele în orașele de peste Prut, iar oamenii să poată circula în scopuri turistice, de studii sau de lucru mai ușor și mai ieftin.

    -Includerea Chișinăului în proiectul autostrăzii Târgu Mureș – Iași – Chișinău, astfel încât să se faciliteze circulația cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului și schimburile economice.

    -Adaptarea ecartamentului căii ferate pe tronsonul Chișinău – Iași la standardul european, pentru a reduce timpul de parcurgere a acestei distanțe. Spre exemplu, în perioada interbelică distanța Iași-Chișinău era parcursă în doar 2 ore.

    -Instituirea controlului vamal comun, astfel încât miile de moldoveni care călătoresc în România și, respectiv, de cetățeni români care vizitează Republica Moldova să nu fie nevoiți să stea la cozile vamale ore în șir.

Multe dintre aceste acțiuni au fost inițiate de România, însă fie sunt tergiversate, fie amânate. Înțelegem că e nevoie de resurse financiare importante pentru realizarea lor, însă avem certitudinea că împreună vom reuși să îndeplinim aceste lucruri de care să beneficieze toți cetățenii. Ne exprimăm încrederea că România va fi alături de cetățenii noștri în implementarea acestor inițiative care ar aduce mai aproape R. Moldova și România. Vom demara un proces de discuții și negocieri cu partidele partenere din România pentru a simplifica și îmbunătăți viața tuturor cetățenilor noștri”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md