04:21:14 19.04.2024
Stiri

1 Decembrie // Ambasadorul Daniel Ioniță: „Centenarul Marii Unirii are o rezonanță specială în Republica Moldova”

Știri 01.12.2017 13:00 Vizualizări1107 Autor: Ziarul National
1 Decembrie // Ambasadorul Daniel Ioniță: „Centenarul Marii Unirii are o rezonanță specială în Republica Moldova”


Mesajul Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, cu prilejul Zilei Naționale a României - 1 Decembrie 2017:

1 Decembrie este sărbătoarea de suflet a românilor. Reprezintă aniversarea Marii Uniri, când a fost împlinit idealul nostru de libertate, unitate și demnitate națională.

1 Decembrie este momentul în care privim cu gratitudine către trecut și cu speranță spre viitor. Într-o astfel de zi solemnă, trebuie să ni-i amintim pe cei care prin jertfă de sânge, muncă și năzuință au făcut posibilă această mare sărbătoare a întregii suflări românești: ostașii români căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial; oamenii politici și diplomații care s-au dedicat acestui deziderat; personalitățile marcante ale culturii române și oamenii simpli - români din toate provinciile istorice, munteni, moldoveni, transilvăneni, bănăţeni, bihoreni, bucovineni, basarabeni, maramureşeni, dobrogeni sau aromâni - care au crezut mereu în idealul de unitate națională.

Figuri marcante precum Regele Ferdinand, Iuliu Maniu, Ion Brătianu, Nicolae Iorga, Pantelimon Halippa sau Onisifor Ghibu trebuie să ne servească drept repere incontestabile ale ataşamentului românilor faţă de valorile libertății, patriotismului, echității sociale, respectului reciproc şi toleranţei.

1 Decembrie nu este doar o celebrare a trecutului, ci și prilejul cel mai bun pentru a ne conecta mai puternic la prezent, la locul pe care îl avem în Europa și în lume, de a fi conștienți de noi înșine și de a privi cu încredere către viitor.

Sărbătorim Ziua Națională în ajunul Centenarului Marii Uniri – moment istoric de cea mai mare însemnătate – care a consacrat rolul României de promotor al păcii, justiției și dezvoltării.

Cei 99 de ani de Românie modernă ne-au pus în fața provocărilor istoriei, am trecut prin război, dictatură stalinistă și prin regim ceaușist. Totodată, am avut și șansa uriașă de a ne recâștiga libertatea – iarăși prin jertfă – în decembrie 1989 și de a ne bucura de democrație, respect pentru drepturile omului și prosperitate.

Acum, la 99 de ani după Marea Unire, putem vorbi cu încredere și mândrie despre o Românie modernă, activă pe plan internațional, un stat membru al UE si al NATO, profund ancorat in realitățile secolului XXI, care are capacitatea de a furniza încredere și stabilitate în regiunea sa de apartenență geografică, inclusiv în Republica Moldova.

Centenarul Marii Unirii are o rezonanță specială în Republica Moldova și va reprezenta o ocazie minunată de reafirmare fără echivoc a susținerii parcursului european al țării noastre vecine, de care ne leagă o istorie, o limbă și tradiții comune.

La mulți ani România! La mulți ani tuturor românilor și celor care simt românește!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md