Când va fi publicat raportul Kroll2? Candu: „Urmăriți blogul meu personal și poate o să vedeți raportul într-o bună zi”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Urmăriți blogul meu personal și poate, într-o bună zi, o să vedeți raportul Kroll 2”. Aşa i-a răspuns președintele Legislativului, Andrian Candu, liderului comuniștilor, Vladimir Voronin, care s-a interesat în cadrul ședinței de astăzi a Parlamentului despre stadiul la care se află raportul Kroll 2 privind investigarea miliardului furat din sistemul financiar-bancar modovenesc şi dacă acesta va fi făcut public.

În cadrul ședinței de astăzi a Legislativului, Voronin a vrut să ştie de ce parlamentarii nu cunosc condiționalităţile stabilite de UE pentru acordarea suportului financiar Republicii Moldova, în contextul în care premierul Pavel Filip declara zilele acestea la Bruxelles că „totul este în regulă”, iar europenii au venit cu o reacție declarând că „nu chiar totul este în regulă”.

„Integrarea în Uniunea Europeană este o modalitate confidențială sau este spre deschiderea parantezelor. Dacă noi toţi tindem spre această integrare, modernizare, atunci de ce acele 28 de amendamente care au fost expuse guvernării nu sunt cunoscute nici de noi. Filip în Bruxelles a spus că totul e în regulă, dar europenii au spus mai târziu că nu e chiar totul în regulă şi sunt 28 de condiții care trebuie îndeplinite”, s-a interesat liderul PCRM.

Președintele Parlamentului a dat asigurări că oficialii vor vedea cerințele UE, întrucât Legislativul va trebui să voteze acordul de finanțare. „Aceste condiții vor fi cunoscute de plenul Parlamentarului, pentru că acordul trebuie să fie ratificat de Parlament”, a spus Candu.

În contextul în care Banca Națională a Moldovei a anunțat la 11 noiembrie că cel de-al doilea raport de investigaţie Kroll este în fază finală de redactare şi este planificat să fie transmis în următoarele câteva săptămâni, Voronin a vrut să ştie când va fi făcut public.

„Domnule Candu, d-voastră personal, din săptămână în săptămână promiteți că va fi publicat raportul Kroll. Domnul Diacov la una din emisiuni a spus că, să nu ne așteptăm că acest raport va fi publicat. Care este situația reală?”, a întrebat Voronin.

În replică, Candu i-a recomandat liderului PCRM să-i urmărească blogul personal, căci într-o bună zi va vedea raportul.

„Urmăriți blogul meu personal și poate o să vedeți raportul Kroll într-o bună zi. Există o relație între compania Kroll și BNM și solicitările privind publicările acestuia trebuie adresate BNM. Raportul va fi publicat”, a conchis Candu.

Potrivit unui comunicat al Băncii Naționale (BNM), la începutul lunii noiembrie curent, în cadrul unei întrevederi condusă de către prim-ministrul Pavel Filip, reprezentanții companiilor Kroll și Steptoe & Johnson au prezentat o versiune actualizată a strategiei de recuperare a activelor delapidate, în care se ține cont de comentariile anterioare ale reprezentanților BNM, ARBI și ai Procuraturii Anticorupție.

Conform BNM, cel de-al doilea raport de investigaţie Kroll este în fază finală de redactare şi este planificat să fie transmis în următoarele câteva săptămâni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...