Filip recunoaște că banii europeni nu vin la Chișinău din cauza votului mixt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Asistența macrofinanciară din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova întârzie să ajungă la Chișinău din cauza implementării sistemului de vot mixt, în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneția și a Bruxelles-ului, a recunoscut premierul Pavel Filip.

El a declarat joi, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1, că Republica Moldova va îndeplini până la sfârșitul anului toate condiționalitățile pentru primirea primei tranșe, dar că rămâne una politică, cea privind votul mixt.

„Această condiționalitate politică rămâne. Chiar și după realizarea celorlalte condiționalități, oricum o să avem o evaluare a respectării normelor democratice, legate de recomandarea Comisiei de la Veneția privind modificarea sistemului electoral”, a declarat premierul.

El a acuzat însă opoziția că este vinovată de apariția acestei condiționalități, întrucât a „exportat” subiectul la Bruxelles.

Amintim că săptămâna trecută presa controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc anunța că Uniunea Europeană va debloca finanțarea pentru Republica Moldova. Ulterior, reprezentanța UE la Chișinău a dezmințit aceste informații, menționând că banii vor ajunge în țară doar după respectarea tuturor condiționalităților.

Pe de altă parte, mai mulți europarlamentari, printre care și românul Siegfried Mureșan, au declarat ulterior că prima tranșă din această asistență putea deja să ajungă la Chișinău dacă guvernarea nu schimba sistemul electoral.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...