Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un viitor mai confortabil „construit”…

Un viitor mai confortabil „construit” de Guvernul României. Mesajul Ambasadorului României în R. Moldova

Astăzi, 1 decembrie se împlinesc 99 de ani de la decizia istorică a celor 1 228 de delegaţi ai românilor transilvăneni, adunaţi la Alba Iulia, de a se uni cu România. Astfel, Transilvania a încheiat procesul de unire a provinciilor româneşti înstrăinate de marile imperii. Românii au obţinut posibilitatea de a locui într-un stat naţional unitar, de a-şi dezvolta economia, de a crea o societate contemporană.

În acest sens, Daniel Ioniță, Ambasadorul României în R. Moldova, a venit cu un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Naționale a României.

„1 decembrie este sărbătoarea de suflet a românilor. Reprezintă aniversarea Marii Uniri, când a fost împlinit idealul nostru de libertate, unitate și demnitate națională. 1 decembrie este momentul în care privim cu gratitudine către trecut și cu speranță spre viitor. Într-o astfel de zi solemnă, trebuie să ni-i amintim pe cei care prin jertfă de sânge, muncă și năzuință au făcut posibilă această mare sărbătoare a întregii suflări românești: ostașii români căzuți pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial; oamenii politici și diplomații care s-au dedicat acestui deziderat; personalitățile marcante ale culturii române și oamenii simpli –  români din toate provinciile istorice, munteni, moldoveni, transilvăneni, bănăţeni, bihoreni, bucovineni, basarabeni, maramureşeni, dobrogeni sau aromâni – care au crezut mereu în idealul de unitate națională.

1 decembrie nu este doar o celebrare a trecutului, ci și prilejul cel mai bun pentru a ne conecta mai puternic la prezent, la locul pe care îl avem în Europa și în lume, de a fi conștienți de noi înșine și de a privi cu încredere către viitor.

Cei 99 de ani de Românie modernă ne-au pus în fața provocărilor istoriei, am trecut prin război, dictatură stalinistă și prin regim ceaușist. Totodată, am avut și șansa uriașă de a ne recâștiga libertatea – iarăși prin jertfă – în decembrie 1989  și de a ne bucura de democrație, respect pentru drepturile omului și prosperitate.

Acum, la 99 de ani după Marea Unire, putem vorbi cu încredere și mândrie despre o Românie modernă, activă pe plan internațional, un stat membru al UE si al NATO, profund ancorat in realitățile secolului XXI, care are capacitatea de a furniza încredere și stabilitate în regiunea sa de apartenență geografică, inclusiv în R. Moldova. La mulți ani România! La mulți ani tuturor românilor și celor care simt românește!”, a subliniat Ambasadorul.

Cu această ocazie, ne-am propus să amintim de ajutorul oferit R. Moldova de către Guvernul României:

Pereţi jerpeliţi, tavane distruse de vânt, de ploi şi de ani, podele scârţâind sub picioare, toalete în fundul curţii şi copii îngheţaţi… Acum patru ani, aceasta era imaginea dezolantă a mai multor grădiniţe din R. Moldova. Părinţii şi directorii grădiniţelor se plângeau de condiţiile insuportabile, cereau schimbare, dar nu primeau nimic. Guvernul ridica inapt din umeri, declarând că nu sunt bani pentru reparaţii capitale. Primăriile răscoleau prin bugetul infim, iar copiii continuau să fie găzduiţi în clădiri vechi şi distruse.

Situaţia grădiniţelor din R. Moldova a neliniştit Guvernul României, care, în 2014, a semnat un Acord privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 mln de euro acordat R. Moldova. Până în prezent, au fost alocate 26 mln de euro, bani din care au fost renovate 900 de grădiniţe, susţin reprezentanţii Fondului de Investiţii Sociale din R. Moldova (FISM), care a fost desemnat, în baza unei hotărâri de Guvern, entitate responsabilă de pregătirea, implementarea, asigurarea vizibilităţii şi raportarea Programului de asistenţă tehnică şi financiară acordată de Guvernul României pentru grădiniţele din R. Moldova.

„Grădiniţele sunt o temă extrem de sensibilă. Peste 90% din instituţiile preşcolare au fost construite în perioada sovietică. În ultimii 20—25 de ani, nu s-au făcut renovări, decât doar pentru întreţinere. Până acum câţiva ani, în sute de sate din R. Moldova ori nu existau grădiniţe, ori clădirile acestor instituţii erau în stare deplorabilă”, susţine Mircea Eşanu, directorul FISM.

Amintim că, în luna septembrie 2014, Guvernul României a donat 100 de microbuze pentru școlile din R. Moldova, iar pe data de 21 21 iulie, România a oferit alte 96 de microbuze noi pentru transportarea elevilor din țara noastră.