Muzica clasică finlandeză va răsuna în Moldova. Cunoaște artiști cu renume ale căror evoluții le poți urmări gratuit

collage

Cu ocazia a 100 de ani de independență a Republicii Finlanda, muzica finlandeză vine în Moldova. Miercuri, 13 decembrie, ora 18.00, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” va deschide ușile tuturor iubitorilor de muzică simfonică. Intrarea este liberă.

Sărbătoriți independența finlandeză în afara Finlandei. Concertul este organizat cu suportul ambasadei Republicii Finlanda la București. În program vor răsuna lucrările marelui compozitor finlandez Jean Sibelius – Concertul pentru vioară și orchestră (solistă Irina Rusu), Simfonia nr. 1, Op. 39, Finlandia Op. 26 (dirijor Erkki Lasonpalo).

Scopul concertului este dezvoltarea unor legături culturale strânse între Moldova și Finlanda, promovând prietenia internațională și dialogul intercultural, la fel, familiarizarea publicului din Moldova cu moștenirea culturală a Finlandei prin muzica unuia dintre cei mai talentați muzicieni și compozitori finlandezi.

Irina Rusu, Vioară

 

Irina Rusu - vioară

Originară din Moldova, primele sale lecții de vioară le-a luat la Liceul Internat-Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău la clasa profesorului Nicolae Buinovschi. Deja de mai bine de șapte ani este stabilită in Finlanda, unde își termină studiile de masterat în Vioară Solo și Pedagogie Muzicală la Academia Sibelius, Helsinki.

Începând de la o vârstă fragedă, Irina a participat activ la concerte, festivaluri și concursuri naționale și internaționale. Debutul european a fost într-un turneu în Finlanda, însoțită de Orchestra Jalas Chamber cu care continuă colaborarea până în prezent. Irina interpretează în mod activ în calitate de solistă cu orchestre de camere și simfonice finlandeze și moldovenești, inclusiv cu orchestra Filarmonicii din Turku și Sinfonia Helsinki. În primăvara anului 2014, după ce a câștigat Premiul Grand Prix în cadrul concursului internațional „Festivalul de Concerte”, a debutat în SUA la Carnegie Hall, New York.

Erkki Lasonpalo, Dirijor

Kuvaaja : Aki Loponen, Loma Graphics Oy
Photo Credit: Aki Loponen, Loma Graphics Oy

Erkki Lasonpalo și-a început studiile de dirijat în clasa de tineret a lui Jorma Panula în 2007. Imediat după aceea a fost acceptat în clasa profesorului Leif Segerstam la Academia Sibelius. În primăvara anului 2011 Lasonpalo a primit un grant de la Fundația Wegelius pentru studiile sale de dirijat, după care și-a apărat diploma cu cele mai înalte distincții în anul 2012.

După absolvire, Lasonpalo a fost un dirijor de vizită în aproape toate orchestrele profesioniste din Finlanda, iar în primăvara anului trecut a făcut un debut cu Orchestra simfonică a Islandei. Experiența profesionistă a lui Lasonpalo în domeniul de operă include dirijarea la Festivalul de Operă din Kokkola, Oulu Opera, precum și Orchestra Națională de Operă și Balet din Finlanda. De asemenea, deține poziția dirijorului-asistent pentru Festivalul de Operă din Savonlinna.

Detalii urmăriți pe pagina de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente