De la ora 18:00 până la 20:30 va avea loc testul drive „Să învingem SIDA împreună!”, la care vor participa piloţi de curse de la diferite cluburi auto din Moldova, transmite IPN. Aceştia vor prezenta automobilele de curse, iar acei care au făcut testul la HIV vor avea posibilitatea de a urca la volanul automobilelor pentru a le testa.

Într-un răspuns la o solicitare a IPN, Ministerul Sănătăţii, Protecţiei Sociale şi Familiei precizează că Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă testarea fluidului oral pentru screeningul infecţiei HIV, metodă recomandată pentru autotestare.

Conform ultimului Ghid elaborat de OMS în 2015, „Ghidul Consolidat de testare HIV”, concentraţia de anticorpi anti HIV ½ este mult mai joasa în fluidul oral în comparaţie cu sângele. Pentru confirmarea infecţiei HIV obligatoriu se testează două probe de sânge în minimum trei testări.

Sensibilitatea testului pe baza de fluid oral este de 99.6%, iar cea pe baza de sânge ajunge şi la 100% (dar variază de la un producător la altul, cert este ca în fluid oral este mai mica decât în sânge). Costul unui test pe bază de fluid oral este de aproximativ zece ori mai mare decât un test pe baza de sânge.

Actualmente, se afla la etapa de aprobare finală noul Ghid de testare HIV al Republicii Moldova, unde este specificat că se pot utiliza teste rapide pe baza de fluid oral doar la etapa de screening. Confirmarea se efectuează pe baza a două probe de sânge în trei testări, având în vedere că Republica Moldova este o ţară cu epidemie joasa HIV (<5%).

La 1 ianuarie 2017, în Moldova erau oficial înregistrate 7906 persoane care trăiesc cu HIV. Potrivit estimărilor specialiştilor, numărul real al acestora constituie circa 15,5 mii de persoane. Respectiv, aproximativ jumătate din numărul persoanelor care trăiesc cu HIV nu-şi cunosc statutul.