Peste jumătate din studenții din Moldova au avut una sau mai multe experiențe adverse în primii 18 ani de viață

c9468bbd77d1dd2b661c8aa11eb53a81
Foto: The Advertiser

Pe 30 noiembrie, în cadrul unei conferințe naționale au fost prezentate rezultatele studiului „Experiențele adverse din copilărie și influența lor asupra comportamentului și problemelor de sănătate la tinerii din Republica Moldova”, realizat de Organizația Mondială a Sănătății.

Scopul studiului a fost determinarea prevalenței expunerii la experiențe adverse (abuz, neglijare şi disfuncţionalităţi la nivelul familiei) în copilărie și influența acestora asupra comportamentelor și problemelor de sănătate în perioada primilor 18 ani de viaţă ai tinerilor din Republica Moldova, studenți ai instituțiilor de învățământ superior.

Studiul denotă că majoritatea respondenților studenți universitari din Republica Moldova (59,6%) au avut una sau mai multe experiențe adverse în primii 18 ani de viață. Printre băieți, acestea sunt ceva mai răspândite (62,4%), față de fete (57,8%), dar tind sa aibă un caracter mai episodic, pe când printre fete, acestea mai frecvent au caracter repetat. Cele mai frecvent raportate tipuri de evenimente negative din copilărie au fost abuzul psihologic/emoțional (16,7% fete și 12,3% băieți), neglijarea psihologică a nevoilor de bază (13,8% fete și 11,5% băieți), precum și fenomenul de „normalizare” a abuzului fizic cu scop de disciplinare, declarat de circa 2,5 ori mai frecvent decât abuzul fizic ca atare.

Studiul a furnizat dovezi că abuzul față de minori și expunerea la disfuncționalități majore  în familie contribuie esențial la problemele de sănătate publică în Republica Moldova. Prevenirea timpurie a maltratării copilului, precum și acțiunile de sporire a funcționalității familiilor au fost recomandate pentru a reduce prevalența comportamentelor de risc și a morbidității la viața de adult tânăr.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente