Deputat PDM, despre referendumul pentru anularea votului mixt: Regulile de joc nu pot fi schimbate în an electoral

Deputatul democrat Sergiu Sârbu, într-un interviu pentru Tribuna, a explicat de ce inițiativa societății civile și a mai multor ONG-uri de a organiza un referendum legislativ de anulare a sistemului mixt de vot este una „nedemocratică și antieuropeană”.

„Cei care promovează această idee fac o confuzie, fiindcă nu cunosc probabil tehnica legislativă. Legea 154 din 2017, prin care s-a introdus sistemul mixt pentru alegerile parlamentare, nu poate fi anulată pur și simplu. Ea este o lege de modificare și completare, care a produs deja efecte și face parte din Codul electoral al Republicii Moldova.
Ca tehnică legislativă, dacă s-ar dori revenirea la sistemul electoral de dinainte, ar trebui promovată o nouă lege”, a explicat democratul.

Totodată, Sârbu spune că „astfel de referendum este și costisitor, și complicat”, mai ales pentru că în istoria Republicii Moldova nu a avut loc niciodată un referendum legislativ.

„Comisia de la Veneția și OSCE nu recomandă schimbarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Noi acum, azi, mai avem circa 1 an până la alegeri. Nu putem schimba regulile acum, fiindcă asta ar fi împotriva bunelor practici democratice și ar putea sub semnul întrebării legitimitatea alegerilor parlamentare. Ar fi greșit, ar fi nedemocratic și antieuropean”, a spus politicianul.

Amintim că, pe 21 noiembrie, câțiva reprezentanți ai societății civile au anunțat că vor iniția un referendum legislativ de anulare a sistemului electoral mixt. Potrivit lor, referendumul legislativ este „unicul instrument prevăzut de către Constituție și Codul Electoral, care oferă posibilitatea ca cetățenii să intervină atunci când Parlamentul le-a întors spatele celor care le-a dat mandatul”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.