/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Doi moldoveni au mers la muncă în Rusia, dar au fost condamnați și torturați. Mamele tinerilor cer ajutor autorităților

missing
30 noiembrie 2017, ora 21:32

Acum doi ani, Victor Melnic, de 21 de ani, și prietenul său, Vitalie Danu, de 30 de ani, au plecat la Moscova sa muncească pe un șantier. În scurt timp au renunțat și au ajuns în regiunea Krasnodar. Dar nu s-au mai angajat. În august 2015, au fost reținuți de poliție sub acuzația de trafic de droguri. Potrivit avocatului, de la începutul procesului și până la condamnarea de către prima instanță, tinerii nu au avut parte de un proces echitabil.

„Pe durata anchetei lor nu li s-au oferit un traducător și în al doilea rând li s-a pus la dispoziție un avocat din oficiu un avocat care nu-și îndeplinea efectiv obligațiile sale. Acest avocat era pur și simplu de acord cu solicitările procurorului”, a declarat avocatul Andrei Briceac.

Avocatul mai spune că în penitenciar, tinerii au fost bătuți în repetate rânduri cu deosebita cruzime. Mai mult, aceștia nu au beneficiat de asistență medicală calificată, spune avocatul. Mamele lor spun că nu și-au văzut copii de aproape 4 ani: „Ultim diagnostic stabilit lui Vitalie Danu, la moment el suferă de asemenea afecțiuni precum: osteocondroză a coloanei vertebrale, efecte ale amputării testiculului. Urmare a torturii la care a fost supus lui i s-a amputat un testicul, Hepatita C, gastrită cronică, lipostază a piciorului drept”.

„Un an nu a mers de loc. Nu s-a putut deplasa deloc. Și până în prezent cum dă să meargă, piciorul i se umflă și nu poate să meargă”, spune Valentina Danu, mama lui Vitalie Danu.

„De multe ori am insistat și la domnul avocat poate să ne facă întrevedere cu dânșii și au spus cât ei sunt în cercetare nimeni nu vă dă voie să-i vedeți”, spune Lilia Melnic, mama lui Victor Melnic.

Femeile cer ajutorul autorităților de la Chișinău. La rândul său, Ministerul Justiției susține că va putea solicita extrădarea tinerilor după ce va fi pronunțată o sentință finală.

„Așteptăm sentința definitivă și executorie prin Ministerul Justiției din Federația Rusă, pentru a demara procedurile legale de transferare a deținuților în țara noastră. Am făcut mai multe demersuri necesare prin care am solicitat vizitarea și acordarea asistenței indispensabile persoanelor date, înlăturarea tratamentelor inumane și degradante la care sunt supuse acestea”, susține Rodion Guștiuc, ofițer de presă al Ministerului Justiției.

Avocatul familiei spune că deja pregătește actele și probele pentru a depune o plângere la CEDO.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram