Urme de cesiu radioactiv în ciupercile importate din Federația Rusă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Franța a descoperit urme de cesiu radioactiv în ciupercile importate din Rusia, a declarat joi șeful autorității franceze de reglementare nucleară – ASN, potrivit Reuters.

Întrebat despre impactul norului radioactiv care a venit din Rusia în luna octombrie, șeful ASN, Pierre-Franck Chevet, a declarat că nivelul de radioactivitate ruteniu-106 în aer nu a reprezentat o amenințare pentru securitatea francezilor, dar că autoritățile au înăsprit controlul alimentelor importate din Rusia.

„Potrivit celor mai recente informații, urme de cesiu s-au găsit în ciupercile provenite din Rusia”, a spus Chevet la o ședință a Senatului privind siguranța nucleară.

La sfârșitul lunii noiembrie, Serviciul Meteorologic din Rusia a confirmat ca, la finele lunii septembrie, în mai multe regiuni din zona întreprinderii pentru producerea de componente pentru arme nucleare din regiunea Celabinsk, a fost detectată o concentrație crescută a izotopului ruteniu-106.

Valorile înregistrate erau de aproape 1000 de ori mai mari decât radiația normală.

Rusia a publicat aceste informații abia după ce Institutul de Securitate Nucleară și Radiologica din Franța a avertizat despre apariția unui nor radioactiv în Europa.

Izotopul radioactiv ruteniu-106 se formează în reactoarele nucleare în urma dezintegrării radioactive și nu se găsește în natură. De asemenea, este utilizat și în echipamente medicale destinate radioterapiei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...