17:22:45 28.03.2024
Stiri

Ex-membru al Bundestagului german: „Guvernarea trebuie să RENUNȚE la ideea de a restricționa activitatea societății civile”

Politică 30.11.2017 16:00 Vizualizări1411 Autor: Ziarul National
Ex-membru al Bundestagului german: „Guvernarea trebuie să RENUNȚE la ideea de a restricționa activitatea societății civile” Moldovan European Integration Debate Forum


„Partidele, fiind la putere, ar vrea ca societatea să fie mai puțin vocală, să nu fie deranjați. Dar anume aceasta este sarcina societății civile – să deranjeze, să ridice întrebări, să pună întrebări guvernării și să identifice soluții cum pot fi rezolvate problemele”, susține Markus Meckel, ex-membru al Bundestagului german.

În discursul său ținut astăzi în cadrul Forumului anual de Dezbateri privind Integrarea Europeană a Republicii Moldova, ediția a cincea, organizat la Chișinău, că „guvernarea trebuie să renunțe la ideea de a restricționa activitatea societății civile”.

„Regretăm că nu au fost urmate sfaturile din exterior legate de reforma electorală. Sperăm că în cazul cu societatea civilă vom avea mai mult succes. Societatea civilă are un rol important în asigurarea democrației. Democrația poate fi măsurată analizând starea societății civile. Societatea civilă vrea să fie responsabilă pentru societatea în care trăiește, acolo sunt cetățeni activi. Și a avea dreptul de a face asta ține de libertatea de exprimare, de asociere, de drepturile omului, care sunt elemente-cheie pentru democrație”, a spus fostul parlamentar german.

Markus Meckel este de părere că sarcina societății civile să se implice în politică, să analizeze, să critice, să monitorizeze situația din țară, să inițieze discuții publice, dar pentru asta trebuie să aibă toate libertățile necesare pentru exprimarea pozițiilor și să fie activă în viața publică.

„De exemplu, corupția – cine se poate ocupa de asta mai bine decât societatea civilă? Sigur că sunt instituții abilitate care trebuie să fie independente, dar e importantă și participarea oamenilor care ridică problemele și analizează. Și asta trebuie să pună presiune pe partide”.

Aceeași sursă a declarat că limitarea finanțării externe pentru societatea civilă e foarte periculos: „Trebuie să fie eliminate astfel de prevederi, să nu se ajungă ca în Rusia la restricționarea libertății cuvântului și a exprimării. Asta ar avea repercusiuni pentru viitor. Din contra, trebuie să ne bucurăm că există parteneri din Occident care vor să ajute și asta contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea societății civile”.

Menționăm că organizatorii Forumului sunt Friedrich Ebert Stiftung Moldova (FES), Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova (MAEIE).


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md