Persoanele cu dizabilităţi reprezintă aproximativ 5 la sută din populaţia Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În anul 2016, în Republica Moldova persoanele cu dizabilităţi reprezenta aproximativ 5 la sută din populaţia ţării.

Numărul estimat al persoanelor cu dizabilităţi în Republica Moldova este de 182,0 mii persoane, inclusiv 11,7 mii copii cu vârsta de 0-17 ani.

Persoanele cu dizabilităţi reprezintă 5,1% din populaţia totală a ţării, iar copiii cu dizabilităţi constituie 1,7% din numărul total al copiilor din Republica Moldova, conform datelor Biroului Naţional de Statistică.

În medie la 10 mii locuitori revin 512 persoane cu dizabilităţi şi 172 copii cu dizabilităţi la 10 mii copii cu vârsta de 0-17 ani respectiv. Aproape fiecare a şaptea persoană cu dizabilitate se încadrează în categoria celor cu dizabilitate severă.

Conform statisticilor, fiecare a doua persoană cu dizabilitate este bărbat.

În aspect de gen, ponderea bărbaţilor în structura persoanelor cu dizabilităţi este mai mare şi constituie 52,5%, iar la 10 mii bărbaţi revin în medie 559 bărbaţi cu dizabilităţi comparativ cu 469 pentru femei.

Din total persoane cu dizabilităţi, 181,1 mii persoane sunt la evidenţa organelor asigurării sociale de stat, iar circa 0,9 mii persoane sunt persoane cu dizabilităţi aflate în evidenţa organelor de forţă.

În structura persoanelor cu dizabilităţi la evidenţa organelor de asigurări sociale, pensionarii de dizabilitate reprezintă 75%, iar beneficiarii de alocaţii circa 25%. Pe parcursul anului 2016 circa 135 mii persoane cu dizabilităţi au beneficiat de pensii de dizabilitate, iar 46 mii persoane au beneficiat de alocaţii sociale, dat fiind faptul că nu întrunesc condiţiile necesare pentru obţinerea pensiei.

Persoanele cu dizabilităţi în proporţie de 62 la sută sunt din mediul rural, iar comparativ cu anul 2012 ponderea lor s-a majorat cu 1,5%. Astfel, rata dizabilităţii pentru mediul rural constituie 554 persoane la 10 mii locuitori, comparativ cu 451 persoane cu dizabilităţi la 10 mii locuitori din mediul urban.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...