Declaraţiile au fost făcute de conducerea Platformei Demnitate şi Adevăr în cadrul unei conferinţe de presă. În cadrul evenimentului, reprezentanţii Platformei DA spun că susţin apelul lansat de societatea civilă şi cer efectuarea neîntârziată de către o companie internaţională credibilă a unor studii de impact asupra mediului, precum şi de impact social şi economic pe care l-ar avea infrastructura hidroelectrică existentă a Ucrainei pe Nistru, dar şi a celei planificate, constând în construirea a şase hidrocentrale noi pentru următorii ani.

„Oameni de ştiinţă, experţi şi reprezentanţi ai societăţii civile trag un semnal de alarmă privind intenţia Guvernului de a semna un acord de funcţionare a complexului hidroelectric nistrean. Conţinutul acordului propus de ţara vecină, Ucraina, implică o serie de riscuri grave pentru securitatea naţională a RM, printre care şi pericolul degradării şi distrugerii ecosistemului râului Nistru, ceea ce va genera costuri exorbitante pentru identificare unor alte surse de apă potabilă, dar şi pericol real ca populaţia RM să rămână fără sursa principală de apă potabilă”, a declarat Andrei Năstase.   

„Această cedare necondiţionată a Guvernului Republicii Moldova în faţa intereselor Ucrainei constituie o crimă de stat şi va determina sute de mii de oameni, în viitorul cel mai apropiat, să părăsească ţara. De asemenea, darea în arendă Ucrainei a întregului mal al fluviului pe termen  îndelungat, fără drept de acces, lipseşte ţara noastră de posibilitatea implicării în rezolvarea problemei accesului la apă în caz de secetă. Alte riscuri sunt asociate cu efectele  ecologice negative, cum ar fi reducerea drastică a populaţiei de peşti şi păsări, creşterea gradului de poluare a apei, ca urmare a micşorării debitului şi revărsării  în Nistru  a substanţelor nocive provenite din  activităţi agricole şi industriale”, a adăugat liderul Platformei DA.

În legătură cu subiectul abordat în cadrul conferinţei de presă, Platforma DA a lansat şi o declaraţie, prin care menţionează că „Considerăm că guvernarea oligarhică, prin modul în care „negociază” acest Acord, trădează interesele naţionale ale ţării, inclusiv prin cedarea într-un mod cinic a controlului asupra malului râului Nistru în favoarea Ucrainei. Considerăm că punerea în pericol a peste 3 milioane de oameni reprezintă o crimă împotriva propriului popor. Graba cu care Guvernul Republicii Moldova intenţionează să semneze acest Acord până la sfârşitul anului curent trezeşte suspiciuni cu privire la interesele ascunse ale cercurilor oligarhice din RM şi Ucraina. Mai ales, în condiţiile în care recent a întrat în vigoare Tratatul interguvernamental dintre Republica Moldova şi Ucraina. Tratatul ar putea fi un instrument eficient pentru cooperare în bazinul Nistrului şi ar putea fi aplicat în cazul în care partea moldavă va nominaliza în componenţa Comisiei riverane specialişti profesionişti şi vor fi luate în considerare interesele tuturor utilizatorilor de apă, precum şi importanţa menţinerii ecosistemelor”.

De asemenea, Platforma DA cere  Guvernului Republicii Moldova, dar şi partenerilor de dezvoltare ai ţării noastre să întreprindă acţiuni hotărâte pentru a convinge partea ucraineană să renunţe la aceste proiecte, care pun în pericol securitatea naţională a Republicii Moldova.

„Facem un apel către instituţiile statului, Parlament, Guvern, Preşedinţie, SIS, să intervină prompt în examinarea acestei chestiuni pentru a preveni includerea unor clauze ce ar periclita securitatea naţională a ţării noastre. Ne adresăm către toate partidele din Republica Moldova să ia atitudine şi să se opună acestor intenţii nesăbuite ale Guvernului de a pune în pericol viaţa milioanelor de oameni. Cerem, totodată, respectarea prevederilor Acordului de Asociere UE-RM, dar şi a Directivelor pe care R. Moldova şi Ucraina s-au obligat să le respecte în cadrul Tratatului Comunităţii Energetice”, au mai menţionat reprezentanţii Platformei DA.

În context, vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari, a menţionat că „ceea  ce se întâmplă cu râul Nistru demonstrează că  noi avem la guvernare nişte profitori. Nu cunoaştem care este preţul acestei afaceri, acestei înţelegeri obscure  între Plahotniuc şi Poroşenco, nu cunoaştem de ce este concesionat râul Nistru sau asta este post-plata pentru extrădarea lui Platon. Politica externă în RM se face nu în interesul cetăţenilor, dar se bazează pe nişte târguri obscure între oligarhi şi nu au nimic în comun cu îmbunătăţire vieţii oamenilor. Este o lovitură gravă pentru sute de mii de cetăţeni , este pus în pericol ecosistemul râului. Noi cerem de la această guvernare transparenţă în tot ceea ce se întâmplă în acordul cu Ucraina. Îi rugăm pe toţi să se implice şi să înţeleagă că aceasta nu este o glumă. Putem ă ajungem la o catastrofă umanitară”.