Avioane cu numere de înmatriculare moldovenești, fotografiate în Libia în timp ce transportau militari, bani și echipament

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avioane cu numere de înmatriculare moldovenești au fost fotografiate în Libia în timp ce transportau militari, bani și echipament pentru Armata Națională din estul Libiei (ANL). Conducătorul ANL, Khalifa Haftar, a făcut parte din echipa lui Muammar Gaddafi, iar ulterior a militat împotriva regimului dictatorului.

RISE Moldova a investigat cine sunt moldovenii cărora le aparțin sau le-au aparținut avioanele și care este legătura între ei și războiul din Libia.

În iunie 2017 Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite a publicat un raport în care prezintă fotografii și informații despre mai multe avioane cu numere de înmatriculare moldovenești care au fost închiriate, inclusiv, de așa-zisa Armată Națională din estul Libiei condusă de Khalifa Haftar.

Potrivit rezoluției din 2015 a aceluiași Consiliu de Securitate al ONU, este interzis sprijinul armat al structurilor din Libia nerecunoscute la nivel internațional.

IL-18D ER-ICS este primul avion vizat în raport. Aeronava a fost văzută în Libia de mai multe ori pe parcursul anului 2016, dar și la începutul anului 2017, încărcat cu bani și echipament militar pentru forțele armate controlate de mareșalului Khalifa Haftar.

Potrivit documentului, avionul cu numere de înmatriculare moldovenești nu are un proprietar oficial și nu este înregistrată în nicio țară. Însă, până în iulie 2015, aceasta a aparținut companiei moldovenești Grixona SRL care, între timp, și-a schimbat de două ori denumirea: inițial – în Sky Prim Air SRL, iar, în 2016 este redenumită Terra Avia SRL. Firma aparține moldoveanului Grigore Ghilan. Cu o săptămână înainte ca aeronava să fie scoasă din registrul aerian al Republici Moldova, omul de afaceri a fost decorat de președintele Nicolae Timofti cu ordinul “Gloria Muncii” pentru merite în domeniul aviației civile.

Întreaga investigație poate fi citită aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...