Ministrul german de Externe va face o vizită în SUA, pe tema acordului nuclear cu Iranul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe, va discuta la Washington cu oficialii americani în legătură cu acordul nuclear cu Iranul, după ce președintele SUA, Donald Trump, a amenințat că va renunța la acest tratat dacă acesta nu este renegociat, informează agenția de știri Dpa.

„Dacă acordul ar fi să eșueze, acest lucru ar fi un semnal devastator în direcția unei curse a înarmării în regiune și în întreaga lume”, a declarat Gabriel, înainte de plecarea sa la Washington.

„Cel mai recent test nuclear al Coreei de Nord arata potențialul de escaladare care este inerent în cazul conflictelor nerezolvate”, a adăugat oficialul german.

Sigmar Gabriel se va întâlni joi cu secretarul american de Stat, Rex Tillerson, iar ulterior va avea întrevederi cu membri ai Congresului SUA. Pe agenda discuțiilor se mai află și situația din Orientul Mijlociu și Ucraina.

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, M.Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au ajuns, în anul 2015, la un acord privind programul nuclear iranian, scrie Mediafax.

Președintele american Donald Trump a anunțat în octombrie că nu poate confirma respectarea de către Iran a acordului nuclear semnat cu marile puteri, dar nu a dispus retragerea Statelor Unite din tratat, avertizând însă că acest lucru se poate produce „oricând”.

Trump a declarat în repetate rânduri că dorește înăsprirea restricțiilor impuse Teheranului, afirmând că, în forma actuală, acestea sunt prea slabe pentru a preveni dezvoltarea de arme nucleare de către Iran.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...