Materia întunecată este invizibilă cu ajutorul telescoapelor, iar existenţa ei a fost dedusă doar prin intermediul forţei gravitaţionale pe care ea o exercită asupra altor obiecte cosmice.

Primul satelit astronomic chinez, lansat în urmă cu doi ani la altitudinea de 500 de kilometri în căutarea urmelor lăsate de materia întunecată, a detectat 1,5 milioane de radiaţii cosmice, ce ar putea fi considerate "un început de dovadă", potrivit savanţilor chinezi. Aceste radiaţii de electroni şi de antielectroni sunt într-adevăr purtătoare de sarcini de energie cu intensitate slabă, până acum necunoscute.

Concluziile echipei de savanţi, alcătuită din cercetători chinezi, italieni şi elveţieni — de la Universitatea din Geneva — vor fi publicate joi în revista ştiinţifică Nature.

"Acest fenomen necunoscut poate să ducă la o mare descoperire" în cadrul studiilor dedicate materiei întunecate, a declarat Bai Chunli, preşedintele Academiei de Ştiinţe din China.

"Odată ce vom fi reunit mai multe date, dacă putem să stabilim că este vorba despre materia întunecată, va fi ceva foarte important. Iar dacă nu va fi aşa, atunci va fi ceva încă şi mai important, deoarece va fi vorba despre noi particule, a căror existenţă nu a fost imaginată de nimeni", a adăugat oficialul chinez într-o conferinţă de presă.

Satelitul chinez, denumit Dark Matter Particle Explorer (DAMPE), îşi continuă căutarea de date fizice, pentru a încerca să determine natura exactă a acestor radiaţii cosmice.

Creatorii satelitului afirmă că acesta este superior rivalului său american, AMS-02 (Alpha Magnetic Spectrometer), construit de NASA în interiorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) în 2011.

"Câmpul nostru de detectare a radiaţiilor cosmice este de 10 ori mai vast decât cel al lui AMS-02 şi de trei ori mai precis", a afirmat Chang Jin, coordonatorul ştiinţific al programului DAMPE.

"Dovedirea existenţei materiei întunecate va necesita mult timp. Am definit de acum înainte spectrul cel mai precis, însă nu suntem siguri 100% că acest lucru ne va duce la localizarea materiei întunecate", a adăugat acelaşi cercetător chinez.

Satelitul DAMPE poate să înregistreze peste 10 miliarde de radiaţii cosmice pe parcursul întregii sale durate de funcţionare, care urmează să fie prelungită cu încă trei ani.