Acum trei ani în Moldova aveau loc alegeri parlamentare. Astăzi Parlamentul este de nerecunoscut, iar Moldova intră în ultimul an înainte de un nou scrutin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Acum trei ani, la data de 30 noiembrie 2014, în Republica Moldova aveau loc alegeri parlamentare. În urma scrutinului la care au participat 24 de concurenţi electorali, inclusiv 19 partide politice, un bloc electoral şi patru candidaţi independenţi, în Parlament au acces cinci formaţiuni politice. Parlamentul de astăzi însă puţin mai aminteşte de rezultatele votului de atunci. Aşa ori altfel, astăzi intrăm în ultimul an înainte de o nouă rundă a alegerilor parlamentare când, potrivit experților Comisiei de la Veneţia, nu se recomandă modificarea sistemului electoral. Nu se ştie însă dacă, Comisia de la Veneţia ar „saluta” revenirea la sistemul proporţional al alegerilor, după ce, în vara acestui an, acesta a fost modificat în unul mixt, cu votul deputaţilor PD, PSRM şi PPEM.

Potrivit rezultatelor oficiale, Partidul Socialiştilor a acumulat la alegeri 20,51% voturi, revenindu-i 25 mandate de deputat, Partidul Liberal Democrat din Moldova, cu 20,16%, a acumulat 23 de mandate, Partidul Comuniştilor – 17,48%, a obţinut 21 de mandate, Partidul Democrat – 15,80%, a obţinut 19 mandate, iar Partidul Liberal, pentru care au votat 9,67% din alegători, s-a ales cu 13 mandate de deputat.

Astăzi însă, Partidul Democrat are o fracţiune compusă oficial din 41 de deputaţi (+22, faţă de rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2014), PSRM a rămas cu 24 de mandate (-1), Partidul Liberal are 10 deputaţi (-3), PCRM – 7 (-14) şi PLDM – 5 (-18). În plus, în Parlament a apărut Grupul Parlamentar Popular European, compus din 10 deputaţi, aleşi pe lista PLDM, iar la moment există un număr de 4 deputaţi neafiliaţi – trei foşti liberali şi un fost liberal-democrat.

Alegerile din 30 noiembrie 2014 au fost marcate de mai multe evenimente memorabile, inclusiv implicarea maşinii fostului premier şi lider al PLDM, Vlad Filat, într-un accident minor în ajunul zilei alegerilor, eliminarea din cursa electorală a Partidului „Patria”, lider al căruia era la acea vreme politicianul Renato Usatîi, formaţiunea fiind cotată, conform sondajelor, cu şanse reale de a accede în Parlament, precum şi, după cum s-a aflat mai târziu, câteva decizii importante ale Guvernului condus atunci de Iurie Leancă care au dus la aşa-numitul „furt al miliardului” sau „jaf al secolului”, deciziile fiind luate în ultima săptămână dinainte de scrutin.

Rata de participare la vot a în ziua de 30 noiembrie 2014 a fost de 57,28%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...