Seria de 42 de imagini, publicate în ziarul Rodong Sinmun, arată o rachetă cu vârful rotunjit şi dimensiuni mari, pentru al cărei transfer a fost dezvoltată o platformă mobilă de lansare calificată de Kim Jong-Un ca "impecabilă", conform relatării publicaţiei citate.

Fotografiile difuzate joi surprind pregătirea lansării şi diverse imagini ale proiectilului din timpul ascensiunii, precum şi un Kim Jong-Un surâzător care observă evenimentul atât de afară, cât şi de la un post de control.

Liderul nord-coreean s-a arătat "foarte emoţionat" şi "satisfăcut" pentru dezvoltarea noii Hwasong-15 (Marte-15, în coreeană) şi i-a "felicitat călduros" pe oamenii de ştiinţă, tehnicienii şi ceilalţi lucrători implicaţi în acest proces, a arătat Rodong.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a declarat miercuri că ţara sa a devenit stat nuclear în sensul deplin al cuvântului după testarea cu succes a unui nou tip de rachetă capabilă să lovească orice punct de pe teritoriul SUA.

Acest tir cu rachetă balistică intercontinentală (ICBM) a pus capăt pauzei de peste două luni în care Phenianul nu a efectuat vreun test balistic sau nuclear. Aceasta constituie o nouă provocare pentru preşedintele american Donald Trump, care a asigurat că dezvoltarea unor astfel de capacităţi 'nu se va întâmpla', relevă AFP.

Prezentatoarea favorită a regimului nord-coreean, Ri Chun-Hee, a apărut la televiziunea oficială pentru a anunţa acest succes.

Racheta de tipul ICBM Hwasong-15 reprezintă un dispozitiv intercontinental echipat cu un focos greu capabil să lovească întreg teritoriul continental al SUA, a relatat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Potrivit Phenianului, racheta a atins altitudinea de 4.475 km înainte de a cădea la 950 kilometri de la locul de lansare.

Un expert occidental a apreciat că traiectoria în formă de clopot, pe verticală, sugerează că ar avea de fapt o rază de 13.000 de kilometri, suficientă pentru a lovi orice oraş important din Statele Unite, notează France Presse.