Doar 41 de deţinuţi mai „găzduieşte” în prezent închisoarea americană de la Guantanamo din cei 700 care au fost încarceraţi aici, de-a lungul vremii, scrie Mediafax.

Spaţiul de detenţie de la Guantanamo a fost înfiinţat în vremea administraţiei George W. Bush, în contextul aşa-numitului „război împotriva terorismului”.

În pofida promisiunilor de a o desfiinţa, făcute în campania electorală din 2008 de către Barack Obama, în baza de la Guantanamo încă mai sunt deţinuţi.

Pe perioada recluziunii, unii dintre aceştia au avut posibilitatea de a participa la diferite ateliere artistice, iar lucrările lor au putut fi scoase din spaţiul de detenţie în baza unor aprobări acordate de autorităţile militare americane.

O expoziţie cu lucrări ale deţinuţilor organizată la New York, intitulată „Odă mării” (site-ul expoziţiei, aici) s-a dovedit a nu fi pe placul autorităţilor americane şi a determinat Pentagonul să ia atitudine şi să afirme că lucrările de artă sunt proprietatea sa şi că-şi rezervă dreptul de a le distruge.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, citat de publicaţia Miami Herald, a afirmat că lucrările cu pricina „sunt proprietatea statului american”.

Drept urmare, orice transfer al lucrărilor de artă realizate de deţinuţii de la Guantanamo către teritoriul Statelor Unite a fost interzis.

Conform publicaţiei britanice The Independent, „America nu vrea, pur şi simplu, ca lumea să vadă aceste lucrări”.

Din ianuarie, de când Donald Trump s-a instalat la Casa Albă, de la Guantanamo n-a mai fost eliberat niciun deţinut, deşi toţi cei aflaţi acolo sunt încarceraţi exclusiv în baza unor decizii extrajudiciare.