Oficialii europeni susţin că fluxurile de bani către Budapesta ar trebui să fie oprite temporar, cu excepţia finanţării oferite direct de către Comisia Europeană, fără intermedierea guvernului ungar.

În scrisoare se mai precizează că libertatea presei în Ungaria este îngrădită, universităţile şi-au pierdut independenţa, iar instituţiile publice importante au fost "preluate de facto" de către partidul de guvernământ Fidesz.

Autorii iniţiativei susţin că peste 95% dintre proiectele de investiţii publice din Ungaria sunt cofinanţate de Uniunea Europeană, criticând decizia guvernului ungar de a aloca majoritatea fondurilor europene disponibile - pentru perioada de finanţare 2014-2020 - în 2017 şi 2018, cu scopul "de a ajuta Fidesz la alegerile naţionale din primăvara anului 2018, fără a lua în considerare ce se va întâmpla după 2018, când fondurile UE vor fi în mare parte epuizate".

„O astfel de convulsie economică este, de asemenea, extrem de dăunătoare pentru afaceri în general. Cheltuirea rapidă este sinonimă cu o utilizare ineficientă a banilor UE şi măreşte riscul corupţiei, ceea ce acordă o urgenţă deosebită situaţiei”, avertizează semnatarii scrisorii.

Potrivit sursei citate, documentul a fost datat 23 noiembrie şi a fost semnat de către Hans Eichel, fost ministru german de Finanţe, şi trei foşti comisari europeni: Pascal Lamy, Franz Fischler şi Yannis Paleokrassas.