Ucraina a acordat R.Moldova încă 5000 de autorizații pentru transportul internațional de mărfuri

Ucraina a acordat Republicii Moldova o cotă suplimentară de 5000 autorizații pentru transportul internațional de mărfuri. Potrivit înțelegerilor bilaterale, transportatorii din Republica Moldova  vor avea posibilitatea de a transporta încărcături atât în regim bilateral, cât și pe tranzit pe teritoriul ucrainean.

 În cadrul întrevederii la Tbilisi, la Summitul  „Tbilisi Belt and Road Forum 2017”, premierii Republicii Moldova și Ucrainei, au convenit asupra majorării anul viitor a cotelor pentru transportatorii internațional de mărfuri de la 43 până la 60 de mii de autorizații.

Totodată, Pavel Filip și Vladimir Groisman au convenit asupra majorării termenului de aflare a conducătorilor auto internaționali din Republica Moldova pe teritoriul Ucrainei. Astfel, aceștia vor avea posibilitatea să se afle pe teritoriul țării vecine pentru o perioada mai mare de 90 de zile.

Anterior viceprim-ministrul, Octavian Calmîc, ministrul Economiei și Infrastructurii a semnat ordinul privind aprobarea criteriilor de eliberare a unor tipuri de autorizații  operatorilor de transport rutier, la cerere, de categoria I, de tipul ”Ucraina bilateral/tranzit”.

 Potrivit ordinului documentele respective vor fi eliberate de Agenția Națională Transport Auto, nu mai mult de o autorizație pentru fiecare autovehicul din parcul eligibil al fiecăruia solicitat, cu respectarea procedurilor stabilite de prevederile Codului transporturilor rutiere.

Ordinul a fost emis în scopul valorificării autorizațiilor suplimentare, solicitate de partea moldovenească de la autoritățile de la Kiev, pentru a asigura toți operatorii de transport rutier cu autorizații de tipul ”Ucraina bilateral/tranzit”.

Conform indicațiilor vicepremierului Octavian Calmîc, ministerul Economiei și Infrastructurii va monitoriza procedura de eliberare și utilizare ulterioară de operatori a autorizaților.

Anterior, Ucraina a acordat Republicii Moldova, suplimentar,  3000 de autorizații pentru transportul internațional de mărfuri.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.