Acest dosar a ajuns la Curtea de Apel Bălţi după ce şeful statului nu a dorit ca recursul Domnicăi Manole să fie examinat la Curtea de Apel Chişinău, instanţă în care a activat anterior Manole. Motivul: foştii ei colegi ar putea să nu fie imparţiali, fapt contestat de către Domnica Manole.

„Dosarul la cererea doamnei Manole Domnica împotriva preşedintelui Republicii Moldova privind anularea decretului pe care Curtea Supremă de Justiţie a decis să îl strămute la Curtea de Apel Bălţi încă la 8 noiembrie de abia a ajuns în instanţa de recurs de la Bălţi şi din comunicarea cu funcţionarii acestei instanţe ni s-a format percepţia că nu se va grăbi examinarea lui, cum a fost şi cu alte recursuri ale doamnei Manole Domnica”, a declarat apărătoarea Viorica Grecu.  

Avem senzaţia că toate cauzele Domnicăi Manole sunt puse la regim lent, mai adaugă avocata. Pe lângă faptul că dosarul a ajuns anevoios la Curtea de Apel Bălţi, Viorica Grecu enumeră şi alte cazuri.

„Altul este că avizul cerut de Curtea Constituţională de la Consiliul Superior al Magistraturii nu ajunsese la Curte până de curând, deşi am privit în direct şedinţa CSM în care încă de la începutul lunii noiembrie Consiliul s-a pronunţat asupra acestuia. Faptul că a fost amânată pronunţarea hotărârea de către Curtea Supremă de Justiţie în cazul de contestare a hotărârilor CSM privind dispunerea urmăririi penale pentru hotărârea emisă de doamna Manole în cauza referendumul şi în acest caz ne-am pus întrebarea dacă asistenţa metodică trebuie să fie prioritară interesului justiţiabilului care trăieşte în stres”, a mai menţionat avocata.

Menţionăm că în cazul dosarului de la Curtea de Apel Bălţi, legea prevede că recursul poate fi examinat în cel mult trei luni.

Amintim că Domnica Manole a contestat şi decizia Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost demisă. În luna iulie, CSM a hotărât să o elibereze din funcţie pe judecătoarea Curţii de Apel Chişinău în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. La rândul său, Manole a respins acuzaţiile, subliniind că este vorba despre o intimidare pentru decizia luată în legătură cu organizarea referendumului de modificare a Constituţiei.

Suspansul se menţine şi în cauza în care Domnica Manole contestă decizia CSM prin care în 2016 i-a fost ridicată imunitatea. Deşi Curtea Supremă de Justiţie urma să pronunţe verdictul la începutul lunii, raportorul Ion Druţă a anunţat că un judecător din complet lipseşte, iar soluţia va fi pronunţată în decembrie.