(VIDEO) Un asteroid uriaș se va apropia de Terra și va provoca o ploaie de meteori

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un asteroid cu un diametru de 5, numit 3200 Phaeton, se apropie de Terra, iar astronomii ruși cred că există motive de îngrijorare.

Roca spațială a primit numele semizeului grec Phaeton, care, potrivit legendei antice, a fost pe punctul de a distruge Pamântul.

Asteroidul se va apropia foarte mult de Terra pe 17 decembrie, anunță astronomii ruși. Experții de la Universitatea Immanuel Kant din Konigsberg, Rusia, urmăresc cu atenția traiectoria asteroidului.

Anterior, NASA a descris asteroidul că fiind „potențial periculos”, deoarece va trece la o distanță de numai 10 milioane de kilometri de Pamant.

Phaeton are jumătate din dimensiunea lui Chicxulub, asteroidul care a dus la dispariția dinozaurilor.

Acest asteroid este mai neobișnuit, având în același timp carecteristicile unei comete și ale unui asteroid. El lasă în urmă o coadă de praf, astfel încât seamănă cu o cometa.

Totodata, este singurul asteroid care provoacă ploaie de meteori, fenomen întâlnit de obicei în cazul cometelor. Ploaia de meteori pe care o generează asteroidul se numește Geminide.

Phaeton provine din zona situată între Marte și Jupiter, acolo de unde provin cei mai mulți asteroizi.

Expertii cred că în trecut asteroidul era mai mare, dar, având o orbită mai ciudată, el s-a apropiat de multe ori de Soare și s-a sfărâmat.

Alti astronomi consideră că la origine Phaeton a fost o cometă, care în timp a fost distrusă de Soare și a rămas în urmă numai nucleul său solid, sub formă acestui asteroid.

Phaeton revine în preajma Pământului în fiecare an în luna decembrie și de fiecare dată traiectoria lui este puțin mai apropiată de noi. Deocamdată nu reprezintă un real pericol, spun astronomii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...