Arhitecții și designerii își pot depune proiectele de transformare a Chișinăului într-un oraș al luminilor. Cele mai bune vor fi premiate

media_142900165758143700
Foto: Alexandru Chiriac

Chișinău poate fi transformat într-un oraș al luminilor. Arhitecții și designerii sunt chemați să transforme capitala. Până pe 8 decembrie, doritorii se pot înscrie la un concurs anunțat pe site-ul designcafeclub.md, unde trebuie să completeze un formular de participare. Ulterior, până pe 15 februarie, trebuie să prezinte proiectul de iluminare a unui edificiu din capitală. Competiția este desfășurată de către Agenția pentru Inspectarea și Restaurarea Monumentelor

Ion Ștefăniță, directorul general al Agenției, a spus miercuri, 29 noiembrie, la o conferință de presă la IPN, că vor fi selectate trei cele mai bune proiecte. Bugetul nu trebuie să depășească 400 de mii de euro pentru un proiect. „Până a fi iluminate, fațadele clădirilor selectate vor fi restaurate. Încercăm să dezvoltăm turismul nocturn, zonele turistice și centrul istoric al orașului Chișinău”, a declarat Ion Ștefăniță.

Ion Ștefăniță a amintit că, la începutul lunii noiembrie, la Chișinău s-a aflat arhitectul francez Alain Guilhot, care a pus în lumină turnul Eiffel și alte peste 300 de clădiri la nivel internațional. Acesta a acceptat colaborarea cu Republica Moldova, să ajute la transformarea Chișinăului de seară într-un oraș al luminilor. „Patrimoniul nostru şi monumentele de istorie au nevoie nu doar de investiții pe interior, dar şi pe exterior. Avem arhitecturi și fațade frumoase, care trebuie valorificate și puse în valoare”, a spus Ion Ștefăniță.

Alexandrin Buraga, fondatorul platformei „Design Cafe & Club”, specializată în dezvoltarea și promovarea educației de design și arhitectură, a spus că obiectivul urmărit prin desfășurarea concursului este de a îmbunătăți imaginea orașului Chișinău și de a valorifica spațiul urban. „Vrem să încadrăm orașul în trenduri internaționale de intervenție în arhitectură și design, să-l aduce la un nivel internațional”, a spus Alexandrin Buraga.

Daniela Neagu, PR managerul concursului a spus că acțiunea vine să promoveze ideile specialiștilor din domeniu şi să dea o nouă viață Chișinăului nocturn.

Proiectele câștigătoare vor fi și premiate.

Premiul mare – 2.500 de euro,

premiul II – 1.500 de euro,

premiul III – 1.000 de euro.

Câștigătorii vor fi selectați de către un juriu moldo-francez, condus de către Alain Guilhot. Premierea va avea loc la începutul lunii martie, anul viitor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente