Ministerul Finanţelor a obţinut în buget peste 208 milioane de lei din plasarea VMS

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rentabilitatea valorilor mobiliare de stat (VMS), emise de Ministerul Finanţelor, scade lent de la o licitaţie la alta. Potrivit agenţiei Infotag, la licitaţia de marţi, 28 noiembrie, Ministerul Finanţelor a propus spre plasare VMS în sumă de 170 mil. lei. Cererea băncilor a fost de 372,68 mil. lei.

În urma licitaţiei, Ministerul Finanţelor a obţinut în buget 208,18 mil. lei din plasarea VMS. Rata medie a valorilor a constituit 5,78%-6,26%, fiind mai mică decât rentabilitatea de la licitaţia de săptămâna trecută, de 5,86%-6,39%.

Solicitaţi de corespondentul INFOTAG să comenteze situaţia, experţii şi participanţii profesionişti ai pieţei de capital susţin că scăderea ratei VMS este determinată de doi factori importanţi: aşteptarea unei încetiniri a inflaţiei şi lichiditatea excesivă a băncilor, care sunt practic pline de resurse.

„Chiar dacă rata dobânzilor la depozite a scăzut esenţial, băncile continuă să-şi sporească acest indicator, în acelaşi timp confruntându-se cu problema plasării resurselor pe piaţă. De situaţia cererii în creştere al VMS beneficiază Ministerului Finanţelor, care are posibilitatea să atragă cu uşurinţă bani pe piaţa internă în condiţii destul de atractive”, a spus interlocutorul agenţiei.

Analizând ultima licitaţie, se poate spune că emitentul a atras hârtii de valoare la o rată medie de 6%, în timp ce rata anuală a inflaţiei este de 7,9%. Astfel, Ministerul Finanţelor a reuşit să obţină diminuarea dobânzilor la împrumuturi pe piaţa internă, acestea fiind mai mici decât indicele preţurilor de consum.

„Ţinând cont de prognoza Băncii naţionale referitor la scăderea inflaţiei, rentabilitatea VMS ar trebui în continuare să scadă, căci autoritatea de reglementare aşteaptă revenirea la ţinta inflaţiei de 5% plus-minus 1,5%”, presupun participanţii pieţei, care amintesc că în anul 2015 rentabilitatea VMS depăşea 25%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...