Surse: Chişinăul are pregătită o „Viziune” privind reglementarea conflictului transnistrean. Documentul propune Tiraspolului să accepte limba română

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile de la Chişinău au pregătit un proiect în care îşi prezintă poziţia în privinţa reglementării conflictului transnistrean. Planul în opt pagini urmează a fi prezentat oficial în cel mai scurt timp. Acesta prevede solicitările privind necesitatea scoaterii armatei ruse din Transnistria şi transformarea actualei misiuni de pacificare cu participarea Rusiei, în una civilă cu mandat internaţional. Statutul nerecunoscutei RMN în componenţa Moldovei se presupune a fi acordat după principiul Autonomiei Găgăuze, dar cu şi mai multe împuterniciri.

UPDATE 19:20: Iulian Chifu a declarat în cadrul unei emisiuni de la TVR că nu a participat nici într-un fel în cadrul acestui proces. Totuși, el a declarat că a scris mai multe analize asupra conflictului transnistrean și că oricine este liber să le consulte.

Faptul că Guvernul de la Chişinău are pregătită propria viziune a reglementării conflictului îngheţat acum 25 de ani, a fost confirmat pentru reporterul de la Chişinău al publicaţiei ruse „Kommersant” de patru surse diferite care au solicitat anonimatul. Potrivit lor, draftul documentului este numit oficial „Viziune”. Doi dintre aceştia susţin că ar fi citit documentul care s-a încadrat pe 8,5 pagini.

Potrivit unei surse, în mare parte „Viziunea” a fost scrisă de experţii IDIS „Viitorul”, fostul ambasador moldovean în SUA Igor Munteanu şi analistul român Iulian Chifu, fost consilier pe probleme de securitate al preşedintelui român Traian Băsescu. Ulterior, textul ar fi fost refăcut de vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan şi trimisul special al MAEIE Ion Stavilă.

Sursele citate susţin că planul a fost gata încă la finele verii, dar urmează a fi prezentat în timpul apropiat. Planul nu exclud că acesta va fi prezentat la şedinţa Consiliului miniştrilor de Externe ai ţărilor-membre OSCE, care va avea loc pe 7-8 decembrie la Vena.

Cât ţine de conţinutul documentului, acesta ar începe cu constatarea necesităţii scoaterii militarilor ruşi de pe teritoriul Moldovei. La fel, se menţionează necesitatea transformării misiunii de pacificatori în una civilă. Aceste solicitări nu sunt noi, fiind vociferate de mai multe ori, inclusiv de premierul Pavel Filip la Adunarea Generală a ONU din toamna acestui an.

Una dintre noutăţi este că „Viziunea” Guvernului moldovean include limba română drept limbă de stat. Astfel, în condiţiile în care aşa-zisa Constituţie transnistreană prevede ca limbi „oficiale” în stânga Nistrului pe cea „moldovenească”, în baza grafiei chirilice, rusă şi ucraineană, cel mai probabil va trezi anumite nemulţumiri, dacă se va regăsi în textul final al planului.

În privinţa statutului juridic al Transnistriei în componenţa Moldovei, acesta, potrivit surselor, aminteşte de cel al Găgăuziei, dar cu şi mai multe împuterniciri. Acesta ar prevedea păstrarea „Constituţiei” Transnistriei conducătorului regiunii, parlamentului şi guvernului, dar care să poată adopta doar acte normative, nu şi legi.

Acesta este primul plan în ultimii peste zece ani pe care Chişinăul urmează să-l pună pe masa de negocieri în cadrul discuțiilor privind reglementarea transnistreană.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...